Φωτιά στην Αττική: Πώς αυξήθηκαν οι άνεμοι και η θερμοκρασία μέσα σε 10 λεπτά στο Τατόι – Αναλυτικά διαγράμματα

Η βορειοανατολική Αττική μετράει τις πληγές της από την πυρκαγιά, που προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές, τα προηγούμενα 24ωρα. Το meteo.gr, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα διαγράμματα, όπου καταγράφονται οι θερμοκρασίες και η ταχύτητα του ανέμου στις 2-3 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο Τατόι, το πρωί της Τρίτης 3 Αυγούστου μέχρι και τις 17:00, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, εντάσεως 8 με 10 km/h, δηλαδή δύο μποφόρ.

Στις 17:00 η μέση 10λεπτη ταχύτητα του ανέμου παρουσίασε ξαφνική ενίσχυση στα 19 km/h (τρία μποφόρ) με ριπές στα 45 km/h η οποία οφείλεται ξεκάθαρα στη μεταβολή των τοπικών καιρικών συνθηκών λόγω της πυρκαγιάς (η κλίμακα Μποφόρ αφορά μόνο τον μέσο άνεμο και όχι τις ριπές). Aυτό άλλωστε διακρίνεται και στο διάγραμμα της θερμοκρασίας που ξαφνικά από τους 40°C, έφτασε τους 44°C σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Το meteo.gr σημειώνει ότι ο όρος “μικροκλίμα” δεν είναι δόκιμος για να περιγράψει την τοπική μεταβολή των καιρικών συνθηκών από μια δασική πυρκαγιά. Μια μεγάλη πυρκαγιά “δημιουργεί τον δικό της καιρό”, ενώ ο όρος “κλίμα” αναφέρεται στη μέση κατάστασης καιρικών συνθηκών επί μεγάλου χρονικού διαστήματος (δεκάδες χρόνια).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ