Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην Αττική – Δείτε LIVE τι συμβαίνει

Τις επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα σε όλες τις περιοχές της Αττικής, έπειτα από την εκδήλωση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, χθες, παρακολουθεί αδιάλειπτα το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με την Περιφέρεια Αττικής.

Σε σχετική ανακοίνωση, γίνεται εκτενής ενημέρωση σχετικά με τις επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα και δημοσιεύονται σχετικά διαγράμματα και χάρτες. Όπως αναφέρεται:

Από στοιχεία του δικτύου αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ, προκύπτουν τα ακόλουθα σχετικά με τα επίπεδα συγκεντρώσεων λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων PM 2.5 στο Λεκανοπέδιο της Αττικής:

– Η πρώτη επιβάρυνση παρατηρήθηκε δυτικά του τομέα της πυρκαγιάς, στην περιοχή των Αχαρνών, μετά τις 18:00. Με τη μεταβολή του ανέμου άρχισε να παρατηρείται μεγάλη επιβάρυνση αρχικά στον Δυτικό (Ίλιον) και κατόπιν στον Βόρειο τομέα (Πεύκη) του Λεκανοπεδίου, η οποία διήρκεσε όλη τη νύχτα και μεγιστοποιήθηκε κατά το διάστημα 11:00- 3:00 (με 10-λεπτες συγκεντρώσεις που ξεπέρασαν τα 200 μg m -3 ). Στη συνέχεια παρατηρήθηκε σχετική υποχώρηση, ωστόσο έως τις 8:00 της 4 ης Αυγούστου παραμένουν υψηλά (άνω των 50 μg m -3 ).

– Στον Κεντρικό τομέα παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη αύξηση των επιπέδων (άνω των 250 μg m -3 ), από τις 2:00 τα ξημερώματα της 4 ης Αυγούστου, η οποία διαρκεί έως τώρα. Στον Πειραιά, παρατηρήθηκε επίσης επιβάρυνση μετά τις 4:00, αλλά τα επίπεδα παρέμειναν σχετικά χαμηλότερα.

– Σχετικά μικρότερη επιβάρυνση υπήρξε και στον Νότιο Τομέα, ακόμα και έως την περιοχή της Βουλιαγμένης (συγκεντρώσεις έως 90 μg m -3 ), από τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα έως και τώρα.

– Στους χάρτες που ακολουθούν εμφανίζονται τα ωριαία επίπεδα συγκεντρώσεων στα σημεία μέτρησης στο Λεκανοπέδιο, από τις 7:00 το πρωί της 4 ης Αυγούστου, όπου φαίνονται οι υψηλές συγκεντρώσεις στον άξονα διάδοσης του καπνού, οι οποίες ξεπερνούν ακόμα και τα 250 μg m -3 . Μετά τις 9:00 παρατηρείται μια ελαφρά βελτίωση της εικόνας.

– Οι συγκεντρώσεις μαύρου άνθρακα, ο οποίος είναι δείκτης ατελούς καύσης, μετρήθηκαν στον σταθμό του ΕΑΑ στο Θησείο σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τις ωριαίες τιμές κατά περίπτωση να υπερβαίνουν τα 50 μg m -3 (περίπου 20 φορές περισσότερο από τις συνήθως παρατηρούμενες αυτή την εποχή).

– Ενημέρωση σε ωριαία βάση παρέχεται από την πλατφόρμα της Εθνικής Υποδομής PANACEA.

Υποσημείωση: Οι μετρήσεις αιωρουμένων σωματιδίων ΡΜ 2.5 πραγματοποιούνται με χρήση αισθητήρων οπτικής καταμέτρησης. Οι συγκεντρώσεις διορθώνονται με βάση πρότυπα όργανα αναφοράς.

Μέση δεκάλεπτη διακύμανση συγκεντρώσεων PM2.5 σε ενδεικτικές θέσεις του δικτύου καταγραφής του ΕΑΑ στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Χωρική διακύμανση μέσων ωριαίων συγκεντρώσεων PM2.5, του δικτύου καταγραφής του ΕΑΑ στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.