Φωτιά στη Βάρης – Κορωπίου: Τι δείχνει το βίντεο που κατέγραψε τις κινήσεις του εμπρηστή – Σε επιφυλακή οι Αρχές

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι οι πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες (19/06) σε Βάρης-Κορωπίου και Ηλιόκαστρο Αργολίδας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας παρέμειναν όλο το βράδυ στο πεδίο, προκειμένου να ελέγξουν τις δύο φωτιές καθώς και τυχόν αναζωπυρώσεις και μικροεστίες.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική οι πυρκαγιές δεν έχουν κανένα ενεργό μέτωπο, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν υπήρξαν αναζωπυρώσεις ούτε στην πυρκαγιά στη Βάρης-Κορωπίου ούτε στην Αργολίδα. Στην Βάρης-Κορωπίου μέχρι στιγμής παραμένουν και επιχειρούν 105 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 27 οχήματα ενώ στο Ηλιόκαστρο Αργολίδας 85 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα.

«Εμπρησμός η φωτιά στην Βάρης – Κορωπίου – Υπάρχει οπτικό υλικό»

«Μπιτόνια με πετρέλαιο και στουπιά εντοπίστηκαν σε ξερόχορτα στην λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου», επισήμανε στην ενημέρωση για τις πυρκαγιές στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας.

Ο ίδιος ανέφερε συγκεκριμένα ότι εμπρηστής έβαλε φωτιά σε ξερά χόρτα, ενώ υπάρχει ήδη το σχετικό βιντεοληπτικό υλικό στα χέρια της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ..

«Από τα ξημερώματα σήμερα πυροσβέστες εθελοντές και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παλεύουν με δεκάδες εστίες πυρκαγιών σε όλη τη χώρα . Από το μεσημέρι και μετά σχεδόν κάθε 10 λεπτά είχαμε και μια νέα έναρξη. Γνωρίζαμε -και για αυτό είχαμε ζητήσει την προσοχή όλων- ότι έχουμε εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιών, αλλά κυρίως σφοδρών ανέμων με ριπές που φτάνουν τα 8 ακόμα και τα 9 μποφόρ.

«Αντιμετωπίστηκαν δεκάδες μέτωπα κάποια απ’ αυτά επικίνδυνα όπως της Καρύστου, του Μαρκόπουλου και της Νάξου όπου συνελήφθη εξ’ αμελείας- εγκληματικής αμέλειας- εμπρηστής. Πριν καλά- καλά τεθεί σε ύφεση η πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο, ξέσπασε νέα φωτιά στην Αττική, στη Βάρης- Κορωπίου, σε ξερά χόρτα. Παρά την άμεση επέμβαση ισχυρών επίγειων και εναέριων μέσων εξαπλώθηκε και επεκτάθηκε ταχύτατα. 45 οχήματα, 145 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα της 1ης Ομάδας Δασοκομάντος, και 17 εναέρια μέσα (6 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 του ΓΓΕΘΑ) μαζί με πλήθος εθελοντών, δυνάμεις των ΟΤΑ αλλά και την Ελληνική Αστυνομία που συνέδραμε στις ασφαλείς εκκενώσεις, βρέθηκαν στο πεδίο. Όπως είπα προηγουμένως η φωτιά επεκτάθηκε με αστραπιαία ταχύτητα αλλά υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις ότι η αιτία δεν ήταν μόνο οι καιρικές συνθήκες

Οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας έχουν στη διάθεσή τους οπτικό υλικό που δείχνει ξεκάθαρα εμπρηστή να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα στη Βάρης- Κορωπίου ενώ λίγο πιο κάτω εντοπίστηκε και μπιτόνι με πετρέλαιο και στουπί. Όταν έχουμε την άδεια από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ θα δώσουμε στη δημοσιότητα το υλικό».

Τι δείχνει το βίντεο

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι πριν από 15 ημέρες ένας εμπρηστής έβαλε φωτιά πάλι στο Κορωπί, την οποία κατάφεραν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να περιορίσουν προτού επεκταθεί.

Σχετικά με το βίντεο που ανέφερε ο κ. Κικίλιας για την φωτιά στην Βάρης – Κορωπίου, κάμερα ασφαλείας καταστήματος έχει αποτυπώσει τις ύποπτες κινήσεις ενός νεαρού άνδρα, ο οποίος φαίνεται να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα παραπλεύρως της επιχείρησης με σκάφη αναψυχής και στη συνέχεια να φεύγει τρέχοντας. Σε μικρή απόσταση, εντοπίστηκε μπιτόνι με πετρέλαιο, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Όσον αφορά τα αίτια της εξάπλωσης της πυρκαγιάς πέρα από τους ισχυρούς ανέμους, το κυριότερο είναι τα ακαθάριστα οικόπεδα. Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, υπήρχαν πάρα πολλές ορφανές ιδιοκτησίες όπου δεν υπήρχε πρόσβαση και όλες είχαν καύσιμη ύλη με 1-1,5 μέτρο χόρτα.

«Σχεδόν κάθε 10 λεπτά, ξεσπάει και μία νέα φωτιά»

«Τις τελευταίες ώρες έχουμε διαρκώς νέες ενάρξεις πυρκαγιών, σχεδόν κάθε 10 λεπτά ξεσπάει και μία νέα φωτιά» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης στην χθεσινή επίσημη ενημέρωση.

Για την φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (19/06) στην Λ. Βάρης – Κορωπίου, ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε πως «η πυρκαγιά στο Κορωπί ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση πλησίον της σχολής Ευελπίδων και επεκτάθηκε ταχύτατα στην ευρύτερη περιοχή λόγω των ισχυρών ανέμων που έφτασαν τα 8 μποφόρ. Με την συνδρομή δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ., όπου χρειαστεί πραγματοποιείται απομάκρυνση κατοίκων καθώς προέχει η ασφάλειά τους, και οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύονται συνεχώς».

Σε επιφυλακή οι Αρχές

Σημειώνεται ότι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για την Περιφέρεια Αττικής και τις περιφερειακές ενότητες Ευβοίας, Βοιωτίας, Λέσβου, Χίου, Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Επιπλέον σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της περιφέρειας Αττικής, και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της υπόλοιπης επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ