Φωτιά στη Σταμάτα: Παραμένουν σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις – Μία σύλληψη και μαρτυρίες για εκρήξεις

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα βρίσκονται σε επιφυλακή όλη τη νύχτα, υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων μετά τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Τρίτης στη Σταμάτα και λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε γρήγορα στη Ροδόπολη και τον Διόνυσο. Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση και υπάρχουν μόνο κάποιες ελάχιστες μικρές διάσπαρτες εστίες, που δεν φαίνεται να προκαλούν ανησυχία, όμως μπροστά στο ενδεχόμενο να δυναμώσουν οι άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο.

Από τη φωτιά έγινε στάχτη δασική έκταση και κάηκαν αυτοκίνητα, ενώ προκλήθηκαν φθορές σε κατοικίες. Ο κοινοτάρχης Ροδόπολης, Βασίλης Κλεφτάκης, αναφέρει ότι περίπου 20 μόνιμες κατοικίες στην περιοχή έχουν υποστεί ζημιές λόγω της πυρκαγιάς. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, “πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση γιατί υπάρχουν μικρές εστίες”. Μιλώντας στο star και ερωτηθείς σχετικά με το πώς ξεκίνησε η φωτιά, ο κοινοτάρχης Ροδόπολης επικαλέστηκε πληροφορίες κατοίκων, που ήταν κοντά στην περιοχή απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά στο κοιμητήριο της Σταμάτας, ότι άκουσαν εκρήξεις από γκαζάκια. “Είναι 100% ανθρώπινος παράγοντας, είναι η 5η φορά που έχουν επιχειρήσει να κάψουν τον δήμο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Τρίτης, προσήχθη ένας μελισσοκόμος από υπαλλήλους της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, ο οποίος αργότερα σύμφωνα με την ΕΡΤ συνελήφθη. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν και μαρτυρίες εις βάρος του μελισσοκόμου. Σημειώνεται ότι ελεύθερα αφέθηκαν τελικά τα τέσσερα άτομα, που είχαν προσαχθεί το απόγευμα, ως ύποπτα για τη μεγάλη φωτιά.Το οδοιπορικό του enikos.gr

Εικόνες θλίψης και καταστροφής άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε στη Σταμάτα το πρωί της Τρίτης και πήρε γρήγορα διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που έφταναν σε ένταση ακόμη και τα επτά μποφόρ. Το enikos.gr και ο Κυριάκος Μαντούβαλος βρέθηκαν στην περιοχή μεταξύ Ροδόπολης και Διονύσου, απ’ όπου πέρασαν οι πύρινες φλόγες, αποτεφρώνοντας δέντρα και προκαλώντας ζημιές σε μάντρες, αυλές και στέγες σπιτιών.

Στις εικόνες καταγράφονται τα εναέρια μέσα να πραγματοποιούν ρίψεις νερού υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, ενώ ένας κάτοικος ρίχνει νερό με πυροσβεστήρα στην αυλή μίας κατοικίας. Σε μία άλλη γειτονιά, ένα δέντρο έχει πιάσει φωτιά έξω από ένα σπίτι και οι πυροσβεστικές δυνάμεις σπεύδουν να την σβήσουν.

Μέχρι αυτή τη στιγμή παραμένουν στο σημείο και επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 110 οχήματα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού 12 ελικόπτερα και εννέα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού beriev.

“Σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ανησυχούμε για το βράδυ” – Οι μαρτυρίες

Στην κάμερα του enikos.gr μίλησε ο Βλάσσης Σιώμος, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Όπως είπε, υπάρχουν ακόμη μικροεστίες και εκτίμησε ότι το βράδυ θα είναι δύσκολο, “γι’ αυτό είμαστε σε επιφυλακή”. “Από την πρώτη στιγμή ήμασταν εδώ και σώσαμε πολλά σπίτια”, ανέφερε και έκανε λόγο για τιτάνια προσπάθεια όλων των δυνάμεων που συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης. Ο ίδιος ανέφερε ότι πολλά σπίτια έχουν υποστεί επιμέρους ζημιές και εκτίμησε πως πέντε με έξι έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. “Ανησυχούμε για το βράδυ, για το ενδεχόμενο αύξησης της έντασης των ανέμων”, πρόσθεσε ο κ. Σιώμος.

Μία κάτοικος αναφέρει στο enikos.gr ότι την ενημέρωσαν το πρωί για τη φωτιά και όταν πήγε στο σημείο, είδε πολύ καπνό. “Δεν μπορούσαμε να σταθούμε, κλείσαμε μόνο τον συναγερμό και φύγαμε”. Λίγο αργότερα, όπως περιγράφει, επέστρεψαν στο σημείο “και ευτυχώς, γιατί ένας κρουνός δεν είχε νερό. Ανοίξαμε την γκαραζόπορτα, μπήκε μέσα η πυροσβεστική και με δικό μας νερό κάναμε ό,τι μπορούσαμε”. “Από πολύ μεγάλη τύχη γλιτώσαμε το σπίτι”, τόνισε η γυναίκα.

Κάτοικος της περιοχής ο Χρήστος Ταραντίλης

Κάτοικος της περιοχής είναι και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος μίλησε για τεράστια προσπάθεια όλων όσων συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης, εθελοντών και πυροσβεστών. “Σε αυτούς ανήκουν όλα τα εύσημα” είπε ο κ. Ταραντίλης και πρόσθεσε: “Ήρωες για άλλη μια φορά”.

Δείτε τις φωτογραφίες του enikos.gr

Η ενημέρωση από Χαρδαλιά και Χρυσοχοΐδη

Κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης που έγινε το απόγευμα της Τρίτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η φωτιά ξεκίνησε σε περιοχή με δάσος και κατοικίες, νότια του νεκροταφείου της Σταμάτας και κατά την έναρξή της έπνεαν βόρειοι άνεμοι έξι μποφόρ με ριπές που ξεπερνούσαν τα επτά μποφόρ, με αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει γρήγορα διαστάσεις. Οι κάτοικοι της Σταμάτας, της Ροδόπολης και του Διονύσου, έλαβαν δύο sms μέσω του 112 για να ενημερωθούν για την πυρκαγιά, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να τους δοθούν οδηγίες σχετικά με την προσωπική τους ασφάλεια και των κατοικιών τους.

“Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση σε μία εξαιρετικά δύσκολη, αλλά και επικίνδυνη φωτιά”, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ τόνισε ότι οι δυνάμεις παραμένουν σε γενική επιφυλακή, πρόσθεσε.

Για “άμεση”, “καθολική” και “στοχευμένη” κινητοποίηση έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που χαρακτήρισε τη φωτιά “πάρα πολύ δύσκολη” καθώς “μεταφερόταν από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και να δημιουργούνται νέα μέτωπα”. Ο υπουργός μίλησε για πολύ γενναία μάχη των πυροσβεστών, καθώς οι φλόγες ήταν μέσα στις γειτονιές και υπογράμμισε ότι ελήφθησαν όλα τα μέτρα για να εκκενωθούν οικισμοί και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Όπως είπε, οι ανακριτικές Αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς και εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα καταλήξουν σε συμπεράσματα.

“Θα προστατεύσουμε με απόλυτη προσήλωση, αφοσίωση το περιβάλλον, τα πολύτιμα δάση μας, τους ευαίσθητους οικισμούς που βρίσκονται πέριξ των δασών, θα προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές”, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι “είμαστε σε επιφυλακή, είναι πολύ δύσκολες μέρες. Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση σε όλους “μην επιχειρείτε φωτιές στην ύπαιθρο” και κάλεσε να σταματήσει κάθε τέτοιου είδους δραστηριότητα “γιατί και τις επόμενες ημέρες δυστυχώς οι συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες και ο κίνδυνος πυρκαγιάς πολύ υψηλός”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ