Φωτιά στη Ρόδο: Εκκενώνεται το χωριό Μάσαρη – Αποκλειστικά ΒΙΝΤΕΟ του enikos.gr

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Ρόδο. Η φωτιά καίει για έκτη μέρα, με το πύρινο μέτωπο να εκτείνεται σε τρία σημεία και συγκεκριμένα σε Ασκληπιείο, Λάερμα και στο Κιοτάρι προς Γεννάδι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μίλτου Σακελλάρη, εκκενώνεται το χωριό Μάσαρη. Νωρίτερα, είχε σημάνει νέος συναγερμός στον συγκεκριμένο οικισμό, καθώς το πύρινο μέτωπο πλησίαζε επικίνδυνα το πρατήριο υγρών καυσίμων που βρίσκεται στο χωριό.

Όπως μπορείτε να δείτε αστυνομικές δυνάμεις με περιπολικά έχουν φτάσει ήδη στην περιοχή, και πόρτα-πόρτα οι άνδρες της ΕΛΑΣ απομακρύνουν τους κατοίκους που έχουν βρίσκονται ακόμη στα σπίτια τους.

Παράλληλα, το μεσημέρι της Κυριακής (24/07) ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση ανέφερε πως όλες οι δυνάμεις «καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο».

Φωτιά Ρόδος

Φωτιά Ρόδος

Φωτιά Ρόδος

Πόσες δυνάμεις επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα 

Όπως είπε στην ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός στην περιοχή επιχειρούν διαδοχικά 10 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο συντονιστικά. Από στεριάς επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 49 υδροφόρα καθώς και εκατοντάδες εθελοντές.

Στο πεδίο βρίσκονται επίσης 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και από αέρος δύο γαλλικά αεροσκάφη, 2 τουρκικά και 1 κροατικό.

«Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς επιχειρούμε με όλες τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις μας με πρωταρχικό μας στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής την διαφύλαξη των περιουσιών των συμπολιτών μας , καθώς και τον μετριασμό των επιπτώσεων στο δασικό μας πλούτο», υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός.

Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών

Συνολικά έχουν αποσταλεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 6 μηνύματα 112 για οργανωμένες απομακρύνσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας με γνώμονα την ασφάλεια των κατοίκων και ξένων επισκεπτών. Η εκκένωση αφορούσε 19.000 άτομα. Χιλιάδες τουρίστες και κάτοικοι του νησιού μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται σε πλοία, κλειστά γυμναστήρια, σχολεία και άλλους χώρους που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για αυτό τον σκοπό.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Πολλά άτομα ηλικιωμένα κυρίως, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες απεγκλωβίστηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών μετακινήθηκε με τουριστικά λεωφορεία, σκάφη του Λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν απο το ΛΣ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ