Φωτιά στη Λέσβο: Περιορίστηκε στην περιοχή Ρογκάδα – «Είμαστε σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις» λέει ο αντιδήμαρχος

Υπό έλεγχο βρίσκεται η μεγάλη φωτιά στη νότια Λέσβο, στα μέτωπα πάνω από τη Βρίσα στα δυτικά και στο χωριό Σταυρός στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Λέσβου, Ανδρέα Αξή.

Αυτή την στιγμή η φωτιά καίει μόνο στην περιοχή Ρογκάδα όπου και ξέσπασε η φωτιά στις 10 το πρωί του περασμένου Σαββάτου και όπου επιχειρούν δασοπυροσβετικά αεροπλάνα. Όπως είπε ο κ. Αξής «ευχή όλων είναι οι αναμενόμενοι το απόγευμα άνεμοι να μην προκαλέσουν αναζωπυρώσεις».

«Έτσι κι αλλιώς, καταλήγει ο κ. Αξής, οι πάντες είμαστε σε επιφυλακή και θα είμαστε μέχρι να σβήσει η τελευταία σπίθα φωτιάς».

Κάηκαν περισσότερα από 17.000 στρέμματα

Περισσότερα από 17.000 στρέμματα κάηκαν από την πυρκαγιά στα Βατερά της Λέσβου σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της καταστροφής. Στους χάρτες που παρήγαγε η υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ) και δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ  απεικονίζονται οι καμένες εκτάσεις, με βάση την ανάλυση των πρώτων διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την προεκτίμηση της Ομάδας του ΕπαΔαΠ στην πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου (που ξέσπασε στις 23/7), η καμένη έκταση εκτιμάται σε 1709,67 εκτάρια.

Οι χάρτες των καμένων εκτάσεων αξιοποιούνται άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τα κατά τόπους δασαρχεία, ώστε άμεσα να κηρύσσονται αναδασωτέες. Το ΕπαΔαπ αποτελεί συνεργασία μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, η οποία χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Τα χαρτογραφικά δεδομένα των πυρκαγιών αναρτώνται στον σύνδεσμο http://fmrsvm.for.auth.gr/

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ