Φίλης: Μόνη λύση η στρατιωτική διευθέτηση του ζητήματος αν η Τουρκία περάσει τις “κόκκινες” γραμμές

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε ο εκτελεστικός διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, σχετικά με την επιθετική στάση της Τουρκίας και τις νέες προκλήσεις με το Ορούτς Ρέις. Όπως τόνισε, εφόσον η Τουρκία περάσει τις “κόκκινες γραμμές” η μόνη επιλογή θα είναι η στρατιωτική διευθέτηση του ζητήματος.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος εξέφρασε αρχικά την εκτίμησή του ότι η Τουρκία με αυτήν την ενέργεια προσπαθεί να κάνει τα εξής: “Πρώτον να δημιουργήσει μία τετελεσμένη κατάσταση βάσει της οποίας δεν θα επιτρέπεται στην Ελλάδα να ασκήσει τα νόμιμα διακαιώματά της με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, πολλώ δε μάλλον προσπαθεί να εκμηδενίσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Δεύτερον προσπαθεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού εκβιάζοντας τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση θέλοντας να εμπλουτίσει την ατζέντα των διερευνητικών, εάν ποτέ αυτές είναι δυνατόν να ξεκινήσουν, πάντως σίγουρα όχι υπό τις παρούσες συνθήκες”.

Επιπλέον όπως υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Φίλης, εκτιμά πως η Τουρκία θέλει να μεταφέρει στην Ελλάδα το βάρος της απόφασης “να είμαστε εμείς αυτοί που θα ρίξουμε την πρώτη βολή, δηλαδή αυτοί που θα στρατικοποιήσουμε την κατάσταση ώστε να φανεί ότι η Τουρκία δήθεν βρισκόταν σε άμυνα”. Επίσης εκτίμησε πως η Τουρκία εκμεταλλεύεται την εσωστρέφεια των ΗΠΑ λόγω των επικείμενων εκλογών αλλά και της πολιτικής κατευνασμού της Γερμανίας.

“Αν το Ορούτς Ρέις επιχειρήσει να μπει εντός των 12 μιλίων, που σημαίνει ότι θα είναι σε δυνητικά χωρικά ύδατα της Ελλάδας και πολλώ δε μάλλον να πλησιάσει στα 6,5 μίλια όπως, βάσει της NAVTEX πρόκειται να κάνει τότε εκεί η Ελλάδα δεν έχει πολλές επιλογές. Κατ’ εμέ πρέπει να κινηθεί συνδυαστικά ως εξής: Πρώτον να καταστήσει σαφές προς πάσα πλευρά ότι το κόστος μιας τέτοιας επιλογής για την Τουρκία θα είναι τεράστιο, όχι μόνο το οικονομικό αλλά και στο στρατιωτικό πεδίο. Δεύτερον να καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία τέτοια ενέργεια, κυρίως προς τους εταίρους μας μήπως και ενεργοποιηθούν ώστε να αποτρέψουν αυτοί την Τουρκία και τρίτον να είναι δεδομένο για όλους πως παρότι για εμάς είναι η έσχατη λύση αυτή της στρατιωτικής διευθέτησης του ζητήματος, αν και εφόσον υπερβεί η Τουρκία τις ‘κόκκινες γραμμές’, φοβούμαι ότι δεν θα έχουμε άλλες επιλογές στο τραπέζι” υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Φίλης.

“Πρέπει να ειδοποιήσουμε την απέναντι πλευρά και τους εταίρους μας ότι εφόσον η Τουρκία παραβιάσει μία κατακόκκινη γραμμή, όπως είναι αυτή του να βρεθεί πολύ κοντά στα χωρικά μας ύδατα, δηλαδή στα 6,5 μίλια ή να παραβιάσει έστω τα δυνητικά χωρικά μας ύδατα τότε εκεί οι λύσεις δεν θα είναι καλές, θα είναι μεταξύ του κακού και του χειρότερου”.

Δείτε το βίντεο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ