Εύβοια: Δεν καλύπτεται από το ΕΚΑΒ το Μαντούδι – Τι ισχύει για τις περιοχές με Κέντρα Υγείας

«Ανοχύρωτες» είναι πολλές περιοχές, όπου λειτουργούν Κέντρα Υγείας, τα οποία μπορεί να έχουν ασθενοφόρα αλλά όχι πλήρωμα ή το αντίστροφο. Για παράδειγμα το Μαντούδι στην Εύβοια, όπου πέθανε ένας 76χρονος κατά τη μεταφορά του προς το Κέντρο Υγείας με αγροτικό όχημα – καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμος οδηγός για το ασθενοφόρο όπως κατήγγειλε η οικογένεια – «δεν καλύπτεται» από ΕΚΑΒ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ, Χρήστος Αγγελίδης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αγγελίδης στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή, «δεν καλύπτονται όλες οι περιοχές από το ΕΚΑΒ» και επιβεβαίωσε ότι και στην Αίγινα δεν υπάρχει ΕΚΑΒ αλλά έχουν οδηγούς ασθενοφόρων που υπάγονται στην Α’ ΥΠΕ.

«Όπου υπάρχει Κέντρο Υγείας θα πρέπει να καλυφθούν τα κενά με διασώστες, πληρώματα ασθενοφόρων. Δεν λέμε να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά πρέπει να υπάρξει ένας προγραμματισμός και επιτέλους δεν πρέπει ο οποιοσδήποτε να μπαίνει να οδηγεί ασθενοφόρο. Σε έναν νόμο παρόμοιο είχε προχωρήσει το 2017 ο Παύλος Πολάκης που έλεγε να χρησιμοποιούνται και οδηγοί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι λογικό αυτό γιατί έχει συνέπειες για τους ασθενείς που μεταφέρονται. Είναι άλλο να πάει ένας επαγγελματίας Υγείας σε ένα περιστατικό και άλλο ένας οδηγός. Δεν κλείνουν με αυτόν τον τρόπο τα κενά του συστήματος» τόνισε ο κ. Αγγελίδης και πρόσθεσε:

«Πρώτα – πρώτα πρέπει να στελεχωθούν τα 320 Κέντρα Υγείας, όπως έγινε από το 1985 που είχαν ασθενοφόρα. Μετά απαξιώθηκε όλο αυτό  και φτάσαμε στο σημείο που είμαστε τώρα. Και στην Λέσβο έχει Κέντρα Υγείας και δεν έχουμε πληρώματα ασθενοφόρων».

Ο κ. Αγγελίδης αναφερόμενος και στην ΠΝΠ για μεικτά πληρώματα του ΕΚΑΒ με οδηγούς από την Πυροσβεστική και τον Στρατό είπε ότι «αυτό δεν έχει καμία σχέση με την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα. Αυτά που μαθαίνουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι εντελώς διαφορετικά. Καταρχάς ο ένας διασώστης ξέρει τη δουλειά του άλλου με κλειστά μάτια. Πώς θα κάνει μόνο ένας διασώστης τη δουλειά του όταν ο άλλος, ο οδηγός δεν θα είναι διασώστης; Στα ασθενοφόρα και ο οδηγός και ο συνοδηγός είναι διασώστες. Δεν πάει ποτέ μόνο ένας».

Ακούστε το ηχητικό:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ