Έβρος: Εγκαινιάστηκε το πρώτο επίσημο Cem Evi στο Μεγάλο Δέρειο

Ο Έβρος γνώρισε σήμερα μια μεγάλη γιορτή θρησκευτικού χαρακτήρα κι ένα γλέντι με μουσικό πρόγραμμα και παραδοσιακούς χορούς, των κατοίκων του Μεγάλου Δέρειου,  κατά την εκδήλωση για τα εγκαίνια του πρώτου Τζεμ Εβί (CEM EVI) στην Ελλάδα, που λειτουργεί με επίσημη άδεια.

Πρόκειται για χώρο συγκέντρωσης και λατρείας για τη θρησκευτική κοινότητα των Αλεβιτών. «Ιστορική», χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος στο χαιρετισμό του είπε ότι αυτό που μας ενώνει από διαφορετικές θρησκείες και από διαφορετικές χώρες είναι ένα κοινό μέλλον ευημερίας και ειρήνης.

Ο Γιώργος Καλαντζής Γενικός Γρταμματέας Θρησκευμάτων

«Ηταν ένα τρελό όνειρο που κανείς δεν μπορούσε να το πάρει στα σοβαρά. Και τα τρελά, όμως, όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν από κάποιους τολμηρούς και αποφασισμένους», είπε στον χαιρετισμό του ο Πυρελή Μουμίν, διευθυντής του μειονοτικού σχολείου στο Μεγάλο Δέρειο, γενικός γραμματέας του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου, που είναι και η “ψυχή” του Τζεμ Εβί.

Ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, συνεχάρη όσους συνέβαλαν «στο να γίνει το όνειρο αυτό πραγματικότητα», «έτσι ώστε η πολιτεία να εκπληρώσει ουσιαστικά μία υποχρέωση που αφορά στο σεβασμό και την ελευθερία στη θρησκεία». Ο επίσης βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Σταύρος Κελέτσης, είπε ότι «η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική και για αυτό είμαστε όλοι μαζί σας για να γιορτάσουμε και να συμμετάσχουμε στη χαρά σας».

Οι Αλεβίτες

«Για μας τους Αλεβίτες σήμερα είναι μεγάλη γιορτή», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πυρελή Μουμίν και εξήγησε πως πριν τη λειτουργία του Τζεμ Εβί οι Αλεβίτες έκαναν τις προσευχές τους στα σπίτια και η χαρά τους είναι πολύ μεγάλη, καθώς το Τζεμ Εβί σημαίνει την αναγνώριση από την ελληνική πολιτεία και τη στήριξή της στη θρησκευτική κοινότητα των Αλεβιτών. Η χαρά, όμως, δεν είναι μόνο για τους Μουσουλμάνους Αλεβίτες, αλλά και για τους Μουσουλμάνους Σουνίτες και τους Χριστιανούς Ορθόδοξους και το απέδειξαν με τη μαζική συμμετοχή τους στην εκδήλωση εγκαινίων και στο γλέντι που ακολούθησε. Από τους 700 κατοίκους του Μεγάλου Δέρειου οι περίπου 400 είναι Μουσουλμάνοι Αλεβίτες, δυο οικογένειες Χριστιανοί Ορθόδοξοι και οι υπόλοιποι Μουσουλμάνοι Σουνίτες.

Στο χωριό υπάρχει Τέμενος, το Τζεμ Εβί και Εκκλησία, η οποία λειτουργεί Χριστούγεννα, Πάσχα και σε ειδικές περιπτώσεις, με ιερέα από το Μικρό Δέρειο, καθώς υπάρχουν μόνο δύο οικογένειες Χριστιανών Ορθοδόξων, στο Μεγάλο Δέρειο. Ο Πυρελή Μουμίν επισήμανε ότι και οι τρεις θρησκευτικές κοινότητες συμβιώνουν αρμονικά, με αλληλοσεβασμό και αλληλεγγύη. Ανέφερε ενδεικτικά ότι για τη δημιουργία του Τζεμ Εβί βοήθησαν και Σουνίτες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

«Οι Αλεβίτες είναι από τα παλαιότερα ρεύματα του Μυστικού Ισλάμ στα Βαλκάνια», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωάννης Μυλωνέλης, υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανήκει και στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και αντικείμενο της έρευνας του είναι το Μυστικό Ισλάμ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ