Ευλογιά των πιθήκων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε – Τα συμπτώματα, η μετάδοση της και οι ημέρες καραντίνας

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Πρόκειται για άνδρα ο οποίος πρόσφατα ταξίδεψε στην Πορτογαλία και μετέβη με συμπτώματα που συμβαδίζουν με την νόσο στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Ο άνδρας νοσηλεύεται και η κατάστασή του είναι σταθερή.

Εδώ και αρκετό καιρό τα Ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονταν σε ετοιμότητα, καθώς η συγκεκριμένη νόσος εξαπλωνόταν στην Ευρώπη. Οι επιστήμονες ανέμεναν να εντοπιστεί και στη χώρα μας κρούσμα, όπως και συνέβη, όμως  εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, ενώ δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό είναι χαμηλός.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες. Η νόσος διαρκεί 2-4 εβδομάδες και είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη. Τα συμπτώματα είναι πιο ήπια από αυτά της ευλογιάς. Ωστόσο αναφέρεται ποσοστό θνητότητας περίπου 1%. Η σοβαρή μορφή της νόσου αφορά κυρίως ανοσοκατεσταλμένους, παιδιά και εγκύους.

κρούσματα κορονοιος μέτρα

Πώς μεταδίδεται

Το νόσημα μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με μολυσμένα άτομα, τα ρούχα τους, τα σεντόνια τους ή τα σωματικά τους υγρά. Ο ιός εισέρχεται στο σώμα:

  • μέσω δερματικών βλαβών (ορατών ή αόρατων) των βλεννογόνων (μάτια, μύτη, στόμα)
  • μέσω της αναπνευστικής οδού (βήχας , φτάρνισμα, παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο)
  • από δάγκωμα ή γρατζουνιά από μολυσμένο ζώο (κυρίως τρωκτικά)
  • σπανιότερα από κατανάλωση μολυσμένου ζώου που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή με την επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.

Ποιοι κινδυνεύουν

Όλοι κινδυνεύουν να νοσήσουν κατόπιν έκθεσης στον ιό, ειδικά οι νεότερες γενιές που δεν έλαβαν το εμβόλιο της ευλογιάς, το οποίο σταδιακά σταμάτησε στη χώρα μας να χορηγείται μέχρι το 1980, καθώς η νόσος είχε εξαλειφθεί. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης, καθώς και όσοι έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρες της Αφρικής όπου ενδημεί η νόσος.

Μέτρα προφύλαξης

Απαιτείται η τήρηση των βασικών μέτρων ατομικής υγιεινής.

  • πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό τακτικά ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό
  • καταναλώνετε κρέας μόνο αν έχει μαγειρευτεί επαρκώς
  • μην πλησιάζετε άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων νεκρών ζώων
  • μην έρχεστε σε στενή επαφή και μην μοιράζεστε ρούχα με άτομα που δεν αισθάνονται καλά και παρουσιάζουν δερματικές βλάβες

Τα συμπτώματα

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες). Αυτά μπορεί να είναι:

  • Πυρετός >38οC
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Ραχιαλγία / Οσφυαλγία
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
  • Ρίγος
  • Καταβολή δυνάμεων
  • Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους (π.χ. στοματικής κοιλότητας). Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών, των πελμάτων και των γεννητικών οργάνων. Οι δερματικές βλάβες αρχικά εμφανίζονται με τη μορφή κηλίδων (επίπεδες βλάβες) αλλάζουν σε βλατίδες (ανυψωμένες βλάβες) οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές βλατίδες κυστίδια (φουσκάλες με υγρό ), φλύκταινες (φουσκάλες με πύον ) και στη συνέχεια σε εσχάρες (κρούστες) που τελικά υποχωρούν μόνες τους. Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.

Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας

Εάν έχετε ένα εξάνθημα με φυσαλίδες και:

  • έχετε επιστρέψει από τη Δυτική ή Κεντρική Αφρική τις τελευταίες 3 εβδομάδες
  • έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε ευλογιά των πιθήκων τις τελευταίες 3 εβδομάδες
  • έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε δερματικές βλάβες τις τελευταίες 3 εβδομάδες

Πότε συστήνεται απομόνωση

Τι προβλέπει, όμως ο ΕΟΔΥ σε περίπτωση που κάποιος αποτελεί στενή επαφή κρούσματος; α) Aυτο-παρακολούθηση για μέτρηση θερμοκρασίας ή εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων (κεφαλαλγία, ραχιαλγία κτλ.) ή εμφάνιση νέου εξανθήματος αγνώστου αιτιολογίας για 21 ημέρες από την τελευταία έκθεση. β) Στην περίπτωση που το άτομο που αποτελεί στενή επαφή εμφανίσει εξάνθημα, πυρετό ή άλλο σύμπτωμα του νοσήματος εντός των 21 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα συστήνεται η απομόνωσή του (παραμονή στο σπίτι) και η αποχή από σεξουαλικές δραστηριότητες έως τον αποκλεισμό της διάγνωσης της ευλογιάς των πιθήκων.

γ) Αυστηρή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής με έμφαση στο επιμελές πλύσιμο των χεριών και εφαρμογή μέτρων πρόληψης μετάδοσης της νόσου μέσω της αναπνευστικής οδού δ) Αποχή από σεξουαλικές δραστηριότητες και αποφυγή στενής σωματικής επαφής για 21 ημέρες ή έως του αποκλεισμού της διάγνωσης της ευλογιάς των πιθήκων ε) Αποφυγή επαφής με κατοικίδια θηλαστικά για 21 ημέρες ή έως του αποκλεισμού της διάγνωσης της ευλογιάς των πιθήκων.

Ποιοι θεωρούνται στενές επαφές

  • Σεξουαλικός σύντροφος
  •  Άτομο/α που διαβιούν στο ίδιο οικιακό ή σε παρόμοιο περιβάλλον (π.χ.
    κατασκήνωση, χώρος κοινής διανυκτέρευσης)
  •  Άτομο/α που έκαναν κοινή χρήση ρουχισμού, ιματισμού, σκευών κτλ., ενόσω το
    κρούσμα είχε εξάνθημα
  •  Άτομο/α που έκαναν κοινή χρήση εργασιακού χώρου/γραφείου με το κρούσμα
    για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Οι φροντιστές ενός κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων κατά την περίοδο που
    αυτό είχε συμπτώματα
  • Οι επαγγελματίες υγείας που είχαν επαφή με κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων
    (δερματικές βλάβες ή παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο) χωρίς τη
    χρήση κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ)
  •  Επαγγελματίες υγείας ή άλλα άτομα που υπέστησαν τραυματισμό με αιχμηρά
    αντικείμενα ή εκτέθηκαν σε σωματικά υγρά κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων ή
    σε διαδικασία που ενείχε παραγωγή αερολύματος χωρίς τη χρήση ΜΑΠ
  •  Προσωπικό εργαστηρίων που εκτέθηκε σε επαγγελματικό ατύχημα με δείγμα
    που περιέχει ιό (εκτίναξη βιολογικών υγρών, τραυματισμός με αιχμηρό
    αντικείμενο, έκθεση σε αερόλυμα κτλ.)
  •  Συνεπιβάτες κρούσματος σε απόσταση 1-2 θέσεων περιμετρικά του κρούσματος
    ενόσω αυτό ήταν συμπτωματικό, σε αεροπλάνο, λεωφορείο ή τρένο σε ταξίδι
    διάρκειας≥8 ωρών

Σε περίπτωση που κάποιος έρθει σε επαφή με κρούσμα που δεν ανήκει στις στενές επαφές του, όπως: α) συνάδελφοι του κρούσματος που δε μοιράζονται το ίδιο γραφείο με αυτό,  β) άτομα που κάνουν κοινή χρήση εξοπλισμού γυμναστηρίου, σάουνα ή μπάνιου/ντους, χωρίς να έχουν σεξουαλική επαφή με το κρούσμα,  γ) άτομα που ανήκουν στο κοινωνικό δίκτυο επαφών του κρούσματος καθώς και δ) επαγγελματίες υγείας που είχαν επαφή με κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων με τη χρήση ΜΑΠ τότε, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου, κάποιες από τις επαφές αυτές μπορεί να υποβληθούν σε αυτόπαρακολούθηση για μέτρηση θερμοκρασίας ή εμφάνιση άλλων συμπτωμάτων (κεφαλαλγία, ραχιαλγία κτλ.) ή νέο εξάνθημα αγνώστου αιτιολογίας για 21 ημέρες από την τελευταία έκθεση

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ