ΕΣΑΜΕΑ: Μέτρα ανακούφισης των σεισμόπληκτων

ΕΣΑΜΕΑ: Μέτρα ανακούφισης των σεισμόπληκτων

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. επισημαίνει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα που αντιμετωπίζουν ειδικές ανάγκες και ζητά την άμεση λήψη άμεσων υποστηρικτικών υπηρεσιών και την χορήγηση οικονομικών/κοινωνικών παροχών στους πληγέντες κατοίκους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η δεινή θέση στην οποία έχουν βρεθεί οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις έχει συγκλονίσει ολόκληρη τη χώρα. Η Κεφαλονιά μετράει υλικές ζημιές σε κτίρια, και αντιμετωπίζει προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης όπως και στο οδικό δίκτυο της, που όπως είναι φυσικό δημιουργούν τραγικά προβλήματα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της. Οι κάτοικοι βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο χωρίς σπίτι και χωρίς στοιχειώδεις υπηρεσίες και απαιτείται η λήψη επειγόντων υποστηρικτικών μέτρων τα οποία θα πρέπει να σχεδιαστούν έτσι ώστε να καλύψουν τις σύνθετες και πολυποίκιλες ανάγκες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες εξαιτίας της αναπηρίας ή χρόνιας πάθησής τους.

Πρώτα και κύρια θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την άμεση, και χωρίς τις συνήθεις καθυστερήσεις, καταβολή των προνοιακών και πάσης φύσεως αναπηρικών επιδομάτων καθώς και του διατροφικού επιδόματος.

Ταυτόχρονα κρίνεται αναγκαία η επιπλέον οικονομική ενίσχυση στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους για να καταστεί δυνατόν να προχωρήσουν στην αγορά οικοσυσκευών και βασικών ειδών διατροφής.

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα προβλήματα στεγαστικής φύσης που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες, δεδομένου ότι η διαμονή τους σε αυτοκίνητα είναι αδύνατη αλλά και εάν στην περίπτωση που αυτό συμβαίνει παραμονεύουν θανάσιμοι κίνδυνοι για την υγεία τους. Απαιτείται οι πληγέντες Δήμοι Κεφαλονιάς αλλά και ο Δήμος Ιθάκης να εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαμονής στα άτομα με αναπηρία και στους χρόνια πάσχοντες οι οποίοι είναι αδιανόητο να διαμένουν σε αυτοκίνητα!

Τέλος θα πρέπει βάσει συγκεκριμένου σχεδίου οι κοινωνικές υπηρεσίες του νησιού με το υπάρχον επιστημονικό προσωπικό να παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Προφανώς και επειδή οι ανάγκες για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών έχουν αυξηθεί λόγω των υπέρμετρων και αλλεπάλληλων καταστροφών θα πρέπει το προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών να αυξηθεί με ταχύτατες διαδικασίες».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ