Ερευνητές: Σημαντική πιθανότητα σεισμού και τσουνάμι στη Σαντορίνη

Το ρήγμα που γέννησε τον καταστροφικό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ του 1956 και το επακόλουθο τσουνάμι καταγράφηκε λεπτομερώς από διεθνή ομάδα επιστημόνων, που χαρτογράφησε για πρώτη φορά με τόση λεπτομέρεια τον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, αλλά και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο.

Οι ερευνητές προχώρησαν παράλληλα και σε ανάλυση σεισμικών δεδομένων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η περιοχή απειλείται από νέους σεισμούς ή μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη.

Οι Έλληνες, Αμερικανοί και Βρετανοί ειδικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Proteus «σάρωσαν» τον Νοέμβριο του 2015 τη θαλάσσια περιοχή Σαντορίνης και Αμοργού, με το υπερσύχρονο ερευνητικό σκάφος «Marcus Langseth» και δημιούργησαν νέους βαθυμετρικούς χάρτες που αντανακλούν τα τεκτονικά ρήγματα της περιοχής, καθώς και τον μαγνητικό θάλαμο του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης και του Κολούμπο.

Με βάση τους χάρτες αυτούς και με την ανάλυση των σεισμικών δεδομένων από τους χερσαίους και τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους που εγκατέστησαν στην περιοχή, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η πιθανότητα νέων σεισμών, υποθαλάσσιας ηφαιστειακής έκρηξης (από το ηφαίστειο κολούμπο) και συνοδών παλιρροϊκών κυμάτων στην περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού είνα�� σημαντική».

Ο υποθαλάμιος χώρος ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη αποτελεί έναν από τους πιο ενεργούς χώρους στο Αιγαίο Πέλαγος, καθώς εκεί κυριαρχούν η ηφαιστειότητα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο και τα ενεργά ρήγματα που προκαλούν καταστροφικούς σεισμούς.

Πηγή: Espresso

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός 7,7 βαθμών στις Νήσους Σολομώντα – Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η έκρηξη ενός ηφαιστείου κι ένας μετεωρίτης καθρεφτίζονται σε μια λίμνη – ΦΩΤΟ

Όλοι οι σεισμοί της τελευταίας 15ετίας σε ένα ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ