Έρευνα του ΑΝΤ1: Χιλιάδες τα δημόσια κτίρια χωρίς αντισεισμικές προδιαγραφές

Συνεργεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ξεκινούν ελέγχους, σε χιλιάδες δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα, τα οποία δεν πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές και συνεπώς, δεν είναι ασφαλή.

Έτσι θα γίνουν οι προσεισμικοί έλεγχοι σε δημόσια κτίρια – Τι λέει ο Λέκκας στο enikos.gr για το χρονοδιάγραμμα

Στον κεντρικό σταθμό της πυροσβεστικής στην Αθήνα μέρος του κτιρίου έχει εμφανώς πεταχτεί από το σκυρόδεμα. Σύμφωνα με έρευνα του ΑΝΤ1, παρόμοια είναι η κατάσταση σε πολλά κτίρια της πρωτεύουσας που χρονολογούνται πριν από το 1955 τα οποία όχι μόνο δεν πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές αλλά τελικά κάποια από αυτά δεν είναι και ασφαλή.

«Θεωρούμε ότι τα κτίρια αυτά θα είναι περίπου 80 – 100 χιλιάδες που θα δηλωθούν ή που θα πρέπει να σηκωθούν για να ελεγχθούν κι εμείς ευελπιστούμε όντας σχετικά φιλόδοξοι ότι θα καταφέρουμε κάτι που δεν έχει γίνει στην Ελλάδα τα προηγούμενα 50 χρόνια να το κάνουμε σε ένα χρόνο σαν ΤΕΕ. Να κάνουμε δηλαδή το 90% των πρωτοβάθμιων ελέγχων σε αυτά τα κτίρια μέσα στο 2024», δήλωσε στην κάμερα του ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.

Το ΤΕΕ θα αρχίσει να στέλνει τα συνεργεία του τους επόμενους μήνες για να ελέγξουν τέτοια κτίρια αλλά και όσα αυθαίρετα είναι της κατηγορία 5 , δηλαδή πάνω από 40% αυθαίρετα.

Ό,τι δεν έκανε το κράτος τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες πρέπει να το κάνει τώρα. Να πιστοποιήσει σκάφη ότι μια σειρά από κτίρια που δεν έχουν χτιστεί με βάση τα τελευταία αντισεισμικά πρότυπα μπορούν να αντέξουν και ότι καλώς φιλοξενούν λειτουργίες όπως εκείνες των νοσοκομείων, των ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των πυροσβεστικών σταθμών.

Οι έλεγχοι δεν αφορούν μόνο σε αυθαίρετα κτίσματα αλλά και σε κτίσματα με κανονικές άδειες που όταν είχαν κατασκευαστεί πληρούσαν τις προδιαγραφές αλλά μετά την αλλαγή των κανονισμών δόμησης δεν πληρούν τα σύγχρονα κριτήρια. Ορισμένα κτίρια δεν θα χρειαστούν ενίσχυση, αλλά ίσως χρειαστούν αλλά σε κάθε περίπτωση η εξέταση τους είναι απαραίτητη.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και με τους πολίτες και με τον εαυτό μας. Η θα τα κατεδαφίσουμε ή θα πρέπει να τα τακτοποιήσουμε και να τα συντηρήσουμε. Να τα ελέγξουμε και να τα συντηρήσουμε. Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές», εξηγεί ο κ. Στασινός.

Η αρχή θα γίνει από κτίρια που φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες όπως σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και στάδια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ