Κάνε… βουντού στο αφεντικό σου για να γίνεις πιο αποδοτικός – Έρευνα

Σε έχει θυμώσει το αφεντικό σου; Νιώθεις να σε αδικεί συστηματικά; Κάνε του βουντού, τρυπώντας το ομοίωμά του με βελόνες, και αμέσως θα νιώσεις καλύτερα.

Όχι, δεν πρόκειται για κόλπο που προτείνει κάποιος κομπογιαννίτης, αλλά για σύσταση ψυχολόγων που έκαναν και το σχετικό πείραμα για να αποδείξουν ότι η μέθοδος δουλεύει! Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας δρα Λίντι Λιάνγκ της Σχολής Επιχειρήσεων και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Wilfrid Laurier του Οντάριο στον Καναδά, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “The Leadership Quarterly”, σύμφωνα με τη βρετανική «Telegraph», πειραματίστηκαν με 229 εργαζόμενους.

Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να φαντασθούν σκηνές αδικίας στη δουλειά τους με κάποιον προϊστάμενο ή διευθυντή. Στη συνέχεια, μερικοί είχαν την ευκαιρία να εκτονώσουν τα νεύρα τους και να πάρουν την εκδίκησή τους τρυπώντας -σε εικονικό περιβάλλον- μια κούκλα που συμβόλιζε το αφεντικό τους. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι -για λόγους σύγκρισης- δεν είχαν την ίδια δυνατότητα.

Μετά την πρώτη φάση του πειράματος, οι δύο ομάδες εργαζομένων κλήθηκαν να κάνουν μια νοητική άσκηση τύπου σταυρόλεξου για να διαπιστωθεί ο βαθμός συγκέντρωσης και αποδοτικότητάς τους. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν κάνει το εικονικό βουντού στον υπολογιστή, όχι μόνο ένιωθαν μετά πολύ λιγότερα αρνητικά αισθήματα, αλλά επιπλέον -πράγμα σημαντικό για το αφεντικό- ήταν πιο αποδοτικοί στη δουλειά τους, αφού είχαν καλύτερη επίδοση στο τεστ των λέξεων, σε σχέση με όσους ακόμη έβραζαν από τον θυμό τους.

«Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, βρήκαμε ότι μια απλή και άκακη συμβολική πράξη εκδίκησης μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν ότι “πατσίζουν” και αποκαθιστούν το αίσθημα αδικίας. Δεν είναι ανάγκη να πρόκειται για κούκλα βουντού, καθώς θεωρητικά οτιδήποτε λειτουργεί ως συμβολική πράξη εκδίκησης, όπως π.χ. να ρίχνεις βελάκια σε μια εικόνα του αφεντικού σου, μπορεί να φέρει αποτέλεσμα» δήλωσε η Λιάνγκ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η εκδίκηση όχι μόνο ωφελεί τα επιμέρους θύματα, αλλά μπορεί επίσης να ωφελήσει όλο τον οργανισμό ως σύνολο, δεδομένου ότι οι αντιλήψεις περί δικαιοσύνης είναι σημαντικές για την απόδοση και την ψυχική ευεξία των υπαλλήλων».

Μετά από όλα αυτά, δεν αποκλείεται ορισμένοι μάνατζερ να μοιράζουν μόνοι τους στο προσωπικό κουκλάκια και να τους παροτρύνουν να κάνουν βουντού για το καλό της ψυχικής υγείας των εργαζομένων και της κερδοφορίας της εταιρείας! Αλλά οι συνδικαλιστές μπορεί να δυσαρεστηθούν που θα έχουν ανταγωνισμό από το βουντού…

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή φωτο: MARTIN POPE

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ