Έρχονται αλλαγές στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ και στο testing – Τι είπε ο Θεοκλής Ζαούτης

Έρχονται αλλαγές στην επιτήρηση της πορείας της πανδημίας, στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ και στο τέστινγκ, όπως προανήγγειλε ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησαν η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης της Πανδημίας.

Όπως ανέφερε ο Θεοκλής Ζούτης, πλέον θα καταγράφονται στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ μόνο οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, ενώ θα γίνουν αλλαγές και στο τέστινγκ.

Σχολιάζοντας την τωρινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι βλέπουμε μία μικρή αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα, “ένα νέο κύμα – κυματάκι”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, που οφείλεται εν μέρη στην “Όμικρον 2”, η οποία έχει αρχίσει να υπερισχύει της “Όμικρον”. Τόνισε πως πρόκειται για πιο μεταδοτικό στέλεχος, το οποίο όμως μοιάζει με την “Όμικρον” σε ό,τι αφορά στη νοσηρότητα. Οι νοσηλείες στην Ελλάδα, τόνισε, μένουν σταθερές, με μία μικρή αύξηση τις τελευταίες ημέρες.

“Έχουμε περάσει σε μια καινούργια φάση της πανδημίας. Δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει, αλλά σε αυτή τη φάση πρέπει να εστιάσουμε σε ποιους δείκτες θα πρέπει να παρακολουθούμε στην επιτήρηση. Σίγουρα θα φύγουμε σιγά σιγά από τον δείκτη αριθμού κρουσμάτων. Από τη στιγμή που η Όμικρον είναι τόσο μεταδοτική, βλέπουμε πολλά κρούσματα, βλέπουμε κρούσματα σε ασυμπτωματικούς και θα προχωρήσουμε στο να μετράμε και να εστιάζουμε στην επιτήρησή μας σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και απώλειες ζωής. Αυτοί θα είναι οι σκληροί δείκτες στην επόμενη φάση της πανδημίας, που θα παρακολουθούμε και εκεί συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες και τα κράτη”, είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Αναφερόμενος στα κρούσματα, τόνισε αυτή τη στιγμή έχει αλλάξει παγκοσμίως ο τρόπος του τέστινγκ. “Στην ΕΕ τα κράτη έχουν αλλάξει τον τρόπο που κάνουν τεστ. Έχουν προχωρήσει σε λιγότερα τεστ και εστιάζουν σε συμπτωματικούς και άτομα υψηλού κινδύνου. Έτσι, ο αριθμός κρουσμάτων δεν θα είναι συγκρίσιμος δείκτης στο μέλλον. Εμείς θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες του ECDC, που λέει πως η εξέλιξη στην επιτήρηση πρέπει να είναι προς αυτή την κατεύθυνση . Τέστγινκ σε συμπτωματικούς, σε άτομα που έχουν σύνδρομο αναπνευστικής λοίμωξης και άτομα υψηλού κινδύνου στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων”, είπε ο Θεοκλής Ζαούτης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ