Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Χέλμουτ Σμιτ

Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Χέλμουτ Σμιτ

 

Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύθηκε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, σε αναγνώριση της συμβολής του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον τίτλο απένειμε αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον πρύτανη Θεόδωρο Φορτσάκη, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο δημαρχείο του Αμβούργου. «Αποτελεί για εμάς το πρότυπο του πολιτικού άνδρα, ο οποίος υπηρέτησε για πολλά χρόνια υποδειγματικά το ιδανικό της ευρωπαϊκής ενοποίησης, συνδέοντας τον ανθρωπισμό με τον πολιτισμό» δήλωσε ο κ. Φορτσάκης, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Ραδιοφωνίας/Τηλεόρασης της Βόρειας Γερμανίας (NDR).

Από την πλευρά του, ο 95χρονος κ. Σμιτ, ο οποίος από την αρχή της κρίσης προειδοποίησε για τον κίνδυνο διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στήριξε επανειλημμένα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε και σημείωσε ότι θεωρεί τον τίτλο που έλαβε ως σύμβολο της ελληνογερμανικής συνεργασίας. Τάχθηκε δε υπέρ της υλοποίησης ενός μεγάλου προγράμματος επενδύσεων στην Ευρώπη. «Είμαι αρκετά μεγάλος ώστε να έχω ζήσει τη σοβαρή κρίση της παγκόσμιας οικονομίας το 1929 πολύ συνειδητά. Ως εκ τούτου γνωρίζω πώς επιδρά η ανεργία εκατομμυρίων, πώς επιδρά η επίμονη ανεργία των νέων» δήλωσε και ζήτησε επειγόντως περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, αλλά και κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τα δημοσιονομικά, την οικονομία, τα κοινωνικά θέματα και την αγορά εργασίας.

Ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ο 24ος για τον Χέλμουτ Σμιτ. Μεταξύ των πανεπιστημίων που τον έχουν αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορα είναι αυτά της Οξφόρδης, του Κέμπριτζ, της Σορβόνης και το Χάρβαρντ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ