Επίτιμη διευθύντρια αρχαιοτήτων υπ. Πολιτισμού: Με τα στοιχεία που υπάρχουν, θα μπορούσαμε να πετύχουμε και αύριο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Μέσα από έρευνα που έχω κάνει για πάρα πολλά χρόνια σε Αγγλία και Κωνσταντινούπολη έχουν βρεθεί όλα τα χαμένα ντοκουμέντα πάνω στα οποία στήριζε η Αγγλία την επιχειρηματολογία της. Η Αγγλία συνεχίζει να απαντάει λες και δεν έχουν βρεθεί αυτά τα έγγραφα. Προφανώς, δεν θέλει να γνωρίζει την αλήθεια», δήλωσε στον Real fm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου η αρχαιολόγος και επίτιμη γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του υπ. Πολιτισμού, Ελένη Κόρκα.

Η κ. Κόρκα διευκρίνισε ότι «μέσα από την έρευνα αποδεικνύεται ότι ο Έλγιν δεν είχε άδεια για να αφαιρέσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Κατά συνέπεια, εφόσον δεν είχε την κυριότητα ο Έλγιν πως μπορεί να την έχει το Βρετανικό Μουσείο; Το Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί να μιλάει ούτε για τίτλους ούτε για κυριότητα ούτε για ιδιοκτησίες».

«Εγώ χειριζόμουν το ζήτημα τόσα χρόνια. Το υπ. Πολιτισμού είναι ο μόνος φορέας αυτός που νομιμοποιείται να προχωρά στην πολιτική διεκδίκηση. Προσπαθεί να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Η μισή έρευνα είναι αφιερωμένη στη συγκέντρωση στοιχείων γύρω από το πως γίνονται οι επιστροφές σήμερα ή στην περίπτωσή μας την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Συνήθως αυτά διευθετούνται μέσω της διπλωματικής οδού. Μέσα από τα στοιχεία που υπάρχουν, θα μπορούσε κανείς να πετύχει και αύριο την επιστροφή», πρόσθεσε.Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ