Επιστρέφουν σύντομα στην Εθνική Πινακοθήκη οι δύο πίνακες – Γιατί θα ζητηθεί γενετικό υλικό από τον 49χρονο

Εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση της “κλοπής του αιώνα” από την Εθνική Πινακοθήκη. Υπενθυμίζεται ότι ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής έχει ομολογήσει ότι εκείνος έκλειψε τους δύο πίνακες μεγάλης αξίας, πριν από εννέα χρόνια, ισχυριζόμενος ότι είναι λάτρης της τέχνης. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δύο έργα τέχνης θα επιστρέψουν στους χώρους της Εθνικής Πινακοθήκης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα καθώς ήδη δρομολογούνται οι διαδικασίες για την έκδοση σχετικού βουλεύματος απόδοσης, του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Το Δικαστικό Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες προκειμένου να διατάξει την απόδοση των δύο πολύτιμων πινάκων στην Εθνική Πινακοθήκη. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται ο ανακριτής της υπόθεσης Αθανάσιος Μαρνέρης, ο οποίος ήδη έχει συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τα οποία επισήμως προκύπτει ότι η κυριότητα των δύο κλεμμένων πινάκων, του Πάμπλο Πικάσο και του Πιτ Μοντριάν, ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου. Έτσι ο φάκελος θα διαβιβαστεί σύντομα από τον δικαστικό λειτουργό στο Συμβούλιο, το οποίο με βούλευμά του θα ανάψει το πράσινο φως για να αποδοθούν στο Μουσείο τα δύο έργα.

Επιπλέον, ο ανακριτής έχει δρομολογήσει και τη διενέργεια εκτίμησης για την αξία των δύο πινάκων, η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα της προβλεπόμενης ποινής για τον καθ’ ομολογίαν δράστη της κλοπής. Με την παράδοση της εκτίμησης των έργων και με δεδομένο ότι αποτιμώνται σε ποσό άνω των 120 χιλιάδων ευρώ, που θέτει ως όριο ο νόμος για τον προσδιορισμό της τιμωρίας δραστών διακεκριμένης κλοπής, ο δικαστικός λειτουργός θα ζητήσει την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης σε βάρος του προσωρινά κρατούμενου για την υπόθεση 49χρονου, ο οποίος θα είναι αντιμέτωπος με άλλο πλαίσιο ποινής.

Ο 49χρονος κατηγορείται για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένης και σε απόπειρα, πραγμάτων καλλιτεχνικής σημασίας που βρίσκονταν σε συλλογή εκτεθειμένα σε κοινή θέα και σε δημόσιο κτίριο. Το αδίκημα (άρθρο 374 Ποινικός Κώδικας) σύμφωνα με τον νόμο τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 ετών. Ωστόσο αν η κλοπή «στρέφεται άμεσα κατά του νομικού προσώπου του ελληνικού δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και η αξία του αντικειμένου της υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών» και έχει 20ετή παραγραφή.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το επόμενο βήμα της ανάκρισης, είναι να ζητηθεί από τον κατηγορούμενο γενετικό υλικό ώστε να διενεργηθεί έλεγχος, εάν ο 49χρονος ενδέχεται να σχετίζεται και με άλλες περιπτώσεις παράνομων ενεργειών.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.