Επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Φρεκόν στο hot spot του Ελαιώνα

Την Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του «Ελαιώνα», επισκέφθηκε την Τρίτη ο πρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ζαν Κλοντ Φρεκόν, συνοδευόμενος από την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.

Εκεί, τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στο χώρο και συνομίλησαν τόσο με πρόσφυγες, όσο και με εθελοντές .Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε ότι θα μιλήσει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να αντιληφθούν και οι ότι η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν δεχθεί μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών. «Αντιλαμβανόμαστε την πίεση που υπάρχει γι’ αυτό το θέμα», είπε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, ανέφερε ότι ο κ. Φρεκόν, «κομίζει δύο πολύ σημαντικά μηνύματα, δύο σημαντικά μηνύματα αλληλεγγύης:

Το πρώτο μήνυμα είναι την αλληλεγγύη του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατ’ επέκταση των ευρωπαϊκών χωρών στο προσφυγικό. Χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες και αυτό είναι μία μεγάλη ευθύνη».

 Ο Γιώργος Καμίνης, δεν παρέλειψε να επικρίνει την αρνητική στάση ευρωπαϊκών κρατών στο θέμα αυτό. «Φυσικά, δεν πρέπει να παύουμε να λέμε, ότι η ευθύνη πρέπει να μοιραστεί στο σύνολο της Ευρώπης, δεν βλέπουμε όμως πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων», σημείωσε.

Το δεύτερο μήνυμα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων είναι ότι ο Ζαν Κλοντ Φρεκόν, «είναι ένας ένθερμος υποστηρικτής της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων και των εργαλείων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι στο οποίο η χώρα μας βρίσκεται πάρα πολύ πίσω -και ήρθε η ώρα πια- να καλύψουμε την απόσταση που έχει χαθεί».

Η περιφερειάρχης Αττικής, τόνισε ότι «πρέπει να εργαστούμε πάνω σε εκείνη την κοινή στρατηγική που θέλει άμεσες νομοθετικές αλλαγές με αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και περισσότερους πόρους, ώστε να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή των τοπικών κοινωνιών, την ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών και ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

 

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σφοδρή καταιγίδα στον Βόλο-Χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο πολλές περιοχές

Καθιστική διαμαρτυρία προσφύγων στο hot spot των Τρικάλων – ΒΙΝΤΕΟ

Νεκρός στρατιωτικός από ανατροπή άρματος στη Λέσβο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ