Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου – Ποιος είναι ο βασιλιάς Φίλιππος

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη, από τη Δευτέρα 2 Μαΐου έως την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022.

Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου θα φθάσουν στη χώρα μας τη Δευτέρα 2 Μαΐου. Σύμφωνα με το πρόγραμμά τους, στις 15.00 θα γίνει η κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 16:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου και στις 17:15 η συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Στις 20:00 θα παρατεθεί επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 3 Μαΐου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατά σειρά επισκέψεις στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΑΝΤΑΜΑ, στον Αρχαιολογικό χώρο Σουνίου, στο Ξενοδοχείο Grecotel Cape Sounio όπου θα πραγματοποιηθεί επιστημονική συνάντηση, στον αρχαιολογικό χώρο Θορικού και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στις 4 Μαΐου το βασιλικό ζεύγος θα ξεναγηθεί στον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Ρεβυθούσας.

Ποιος είναι ο βασιλιάς του Βελγίου, Φίλιππος

Από την ίδρυσή του το 1831, το Βέλγιο είναι μια κληρονομική συνταγματική μοναρχία. Ο βασιλιάς, τον οποίο το Σύνταγμα τοποθετεί πάνω από ιδεολογικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, πολιτικές απόψεις και οικονομικά συμφέροντα, έχει ρόλο μεσολαβητή και θεματοφύλακα της ενότητας και της ανεξαρτησίας της χώρας.

Ο Φίλιππος είναι ο βασιλιάς των Βέλγων από τις 21 Ιουλίου 2013. Είναι το μεγαλύτερο παιδί του βασιλιά Αλβέρτου Β΄ και της βασίλισσας Πάολα. Είναι παντρεμένος με τη Ματθίλδη ντ’ Ουντεκέμ ντ’ Ακόζ, με την οποία έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά.

Ο Φίλιππος γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1960 στις Βρυξέλλες. ;Hταν το πρώτο από τα τρία παιδιά του Αλβέρτου Β’. Ανάδοχοι στη βάπτισή του ήταν ο παππούς του Βασιλιάς Λεοπόλδος Γ΄ και η γιαγιά του Λουίζα Γκαζέλι.

Τα έτη 1978-1981 ο Φίλιππος φοιτούσε στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Βελγίου, στην οποία στις 26 Σεπτεμβρίου 1980 ορκίστηκε ως ανθυπολοχαγός. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, από το οποίο αποφοίτησε το 1985 με μάστερ στις πολιτικές επιστήμες.

Έπειτα υπηρέτησε ξανά στις Ένοπλες Δυνάμεις του Βελγίου ως αλεξιπτωτιστής και καταδρομέας. Το 1989 παρευρέθηκε σε μια σειρά από ειδικές συνεδριάσεις στο Βασιλικό Ινστιτούτο Ανώτερης Άμυνας. Τον ίδιο χρόνο ανήλθε στον βαθμό του συνταγματάρχη. Στις 25 Μαρτίου 2001 απέκτησε τον βαθμό του υποστράτηγου στον Βελγικό Στρατό Ξηράς, του υποπτέραρχου στη Βελγική Πολεμική Αεροπορία και του υποναυάρχου στο Βελγικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το 1993, υπήρχε η εντύπωση ότι ο Αλβέρτος θα παραιτείτο από τον θρόνο υπέρ του Φίλιππου, αλλά ο Αλβέρτος επέλεξε να ανέβει αυτός στον θρόνο και κάποιοι υπέθεσαν ότι ο Φίλιππος, τότε 33 ετών και άγαμος, δεν ήταν ακόμη έτοιμος να ηγηθεί της χώρας.

Ο αρραβώνας του Φίλιππου με τη Ματθίλδη ντ Ουντεκέμ ντ Ακόζ, κόρη Βαλλώνου κόμη, απόγονο βελγικών και πολωνικών αριστοκρατικών οικογενειών, ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999. Αν και οι δυο τους ήταν ζευγάρι για αρκετά χρόνια, τόσο η σχέση τους όσο και οι λεπτομέρειες της πρώτης τους συνάντησης δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Η Ματθίλδη αποδείχθηκε εξαιρετικά δημοφιλής στο βελγικό κοινό και η ικανότητά της να μιλάει γαλλικά και φλαμανδικά (καθώς και αγγλικά και ιταλικά) γεφύρωσε τις πολιτικές και πολιτιστικές διαφορές που χώριζαν τις περιοχές της Βαλλονίας και της Φλάνδρας. Ο Φίλιππος παντρεύτηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1999 στις Βρυξέλλες τη Ματθίλδη. Απέκτησε μαζί της τέσσερα παιδιά: την Ελισάβετ (25 Οκτωβρίου 2001), διάδοχο του θρόνου, δούκισσα της Βραβάντης, τον Γαβριήλ (20 Αυγούστου 2003), πρίγκιπα του Βελγίου, τον Εμμανουήλ (4 Οκτωβρίου 2005), πρίγκιπα του Βελγίου και την Ελεονώρα (16 Απριλίου 2008).

Εξωτερικό εμπόριο

Στις 6 Αυγούστου του 1993 η βελγική κυβέρνηση διόρισε τον πρίγκιπα Φίλιππο ως επίτιμο πρόεδρο του Βελγικού Συνδέσμου Εξωτερικού Εμπορίου. Στη θέση αυτή διαδέχτηκε τον πατέρα του, ο οποίος την κατείχε από το 1962.

Με αυτό του το αξίωμα ο Πρίγκιπας Φίλιππος ηγήθηκε σε περισσότερες από 60 οικονομικές αποστολές παγκοσμίως.

Ο πατέρας του Φίλιππου, βασιλιάς Αλβέρτος Β΄ ανακοίνωσε στις 3 Ιουλίου 2013 ότι θα παραιτηθεί υπέρ του γιου του στις 21 του ίδιου μήνα, για λόγους υγείας. Έτσι, στις 21 Ιουλίου, μία ώρα σχεδόν μετά την παραίτηση του Αλβέρτου, ορκίστηκε ο Φίλιππος ως Βασιλιάς των Βέλγων. Την ίδια στιγμή η πριγκίπισσα Ελισάβετ, κόρη του Φίλιππου, έγινε διάδοχος του θρόνου της χώρας.

Πηγή για τα βιογραφικά στοιχεία: Βικιπαίδεια, Britannica – Οι φωτό Reuters, AP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ