Επιχείρηση «σκοτεινά Χριστούγεννα»— Πώς η ενεργειακή κρίση «σβήνει» φέτος τα πολλά λαμπιόνια

Πιο “σκοτεινά” αναμένεται να είναι τα Χριστούγεννα φέτος. Η ενεργειακή κρίση και η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας φαίνεται ότι αγγίζουν και τη γιορτή της χαράς ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν σχετικά με τον φωτισμό των χριστουγεννιάτικων δέντρων, των αγορών και των κεντρικών δρόμων.

Της Εύης Κατσώλη

Ήδη στη Βιέννη, πόλη διάσημη για τις χριστουγεννιάτικες αγορές και την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της, δεν θα φωταγωγηθεί φέτος το Ρινγκ, η πιο ξακουστή λεωφόρο της, ενώ η φωταγώγηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς στην πλατεία Δημαρχείου θα αρχίζει μόλις… πέφτει η νύχτα και όχι με το σούρουπο. Ανάλογα μέτρα εξετάζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όμως, τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα;

Και στη χώρα μας ήδη επεξεργάζονται διάφορα έκτακτα σχέδια για την εξοικονόμηση ενέργειας στους Δήμους, μεταξύ των οποίων να μπουν χρονοδιακόπτες στον δημοτικό φωτισμό, να σβήνουν νωρίτερα τα δημοτικά φώτα ή να μην ανάβουν καθόλου σε περιοχές που δεν χρειάζεται, να αντικατασταθούν παλιές λάμπες με άλλες λιγότερο ενεργοβόρες  κ.α. Στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οπότε και παραδοσιακά κάθε χρόνο οι πόλεις “πλημμυρίζουν” με φως, καθώς χιλιάδες λαμπιόνια επιστρατεύονται από τις δημοτικές Αρχές προκειμένου να στολιστούν δρόμοι, αγορές και φυσικά τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Θα ανήκουν άραγε στο παρελθόν αυτές οι εικόνες φέτος;

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών ζήτησαν από τους δήμους περισσότερο από 10% εξοικονόμηση ενέργειας και μάλιστα συστήνουν στους ΟΤΑ να περιορίσουν τον χριστουγεννιάτικο φωτισμό και τον δημόσιο φωτισμό εκεί όπου δεν χρειάζεται.

Στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και από τον φωτισμό των Χριστουγέννων, να γίνουν δηλ. περικοπές στον ηλεκτροφωτισμό των εορτών.

«Ας μην ανάψουμε φέτος όλα τα λαμπιόνια ώστε να μείνουν χρήματα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων» φέρεται να είναι η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εκτός από τον περιορισμό του διακοσμητικού φωτισμού, μια άλλη λύση θα ήταν πολλά από τα λαμπιόνια να αντικατασταθούν με άλλα που «καίνε» λιγότερο, τουλάχιστον σε όσους Δήμους δεν έχουν προμηθευτεί τέτοια οι αρμόδιοι.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στο enikos.gr τόνισε ότι «πρέπει λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης να δούμε τι θα κάνουμε και αυτό δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων αλλά και αναγκαιότητας να διαφυλαχθεί η ενεργειακή επάρκεια. Προς το παρόν οι περισσότεροι δήμοι έχουν προχωρήσει στον περιορισμό ή το σβήσιμο του διακοσμητικού φωτισμού. Ακόμα είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τα Χριστούγεννα, όμως, κοιτάμε όσο μπορούμε να κάνουμε οικονομία τώρα και ο φωτισμός που θα μπει τις γιορτές θα σβήνει νωρίτερα ή θα χρησιμοποιηθούν λαμπάκια λιγότερο ενεργοβόρα».

Σε ερώτηση για τον Μύλο των Ξωτικών ο κ. Παπαστεργίου είπε ότι «είναι και θέμα τοπικής οικονομίας οι χειμερινές και χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και όπως δεν σκέφτηκε κανείς να σβήσει τα φώτα σε μπαρ και καταστήματα σε Μύκονο και Σαντορίνη, έτσι δεν μπορούν να υπάρχουν σκοτεινά Χριστούγεννα και σε άλλες περιοχές. Θα κοιτάξουμε όμως, να γίνει οικονομία και εξοικονόμηση ενέργειας».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ