Eπαναπροσέγγιση με τα AEI

Eπαναπροσέγγιση με τα AEI

Ρεπορτάζ: Τριανταφύλλου Αντώνης

Με αργά και σταθερά βήματα υπουργείο Παιδείας και πρυτανικές αρχές επιχειρούν να βρουν σημεία επαφής για την «επόμενη ημέρα» στα πανεπιστήμια μετά τη διαθεσιμότητα.

Σήμερα αναμένεται νέα συνάντηση του Κων. Αρβανιτόπουλου με το Συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων με επικεφαλής τον πρύτανη του ΑΠΘ.

Η συνάντηση συμφωνήθηκε μετά το χθεσινό ραντεβού του υπουργού Παιδείας με τον Ι.Μυλόπουλο, όπου ο πρύτανη παρουσίασε ένα σχέδιο διαλόγου τριών προτάσεων για την επίλυση της κρίσης.

Κλείνει το μέτωπο με τις πρυτανικές αρχές στο πανεπιστήμιο Αθηνών

Στο μεταξύ, μετά την πρωτοβουλία του υπουργού Παιδείας να ανακοινώσει δέσμη πέντε μέτρων για διορθώσεις στους πίνακες της διαθεσιμότητας, την επάνοδο στην εργασία 172 υπαλλήλων στο πανεπιστήμιο Αθηνών και προσλήψεις μελών ΔΕΠ, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ προχώρησε χθες σε μια κίνηση που το έφερε ένα ακόμα βήμα πιο κοντά με το υπουργείο.

Με ομόφωνη απόφασή της τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επαναλειτουργίας του ιδρύματος καλώντας τους διοικητικούς υπαλλήλους να επιστρέψουν στην εργασία τους. Παράλληλα, ο Κων. Αρβανιτόπουλος διαβεβαιώνει ότι σε περίπτωση που τα μαθήματα ξεκινήσουν άμεσα θα υπάρξει και η πολυπόθητη ρύθμιση για να μην χαθεί το εξάμηνο.

Η ρύθμιση για το εξάμηνο

Σε απόλυτους αριθμούς, το εξάμηνο των φοιτητών στο πανεπιστήμιο Αθηνών και σε ορισμένες Σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχει χαθεί σύμφωνα με το νόμο.

Σύμφωνα με την παρ.7 του άρθρου 33, νόμου 4009/2011 αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι μικρότερος από τις δεκατρείς, το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν δε εξέτασή του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών.

Αν αφαιρεθεί η τρέχουσα εβδομάδα από το ακαδημαϊκό ημερολόγιο μέχρι την επόμενη εξεταστική απομένουν περίπου επτά εβδομάδες μαθημάτων, χωρίς να υπολογίζονται οι διακοπές των Χριστουγέννων.

Αν πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις χωρίς να έχουν γίνει μαθήματα 13 εβδομάδων, σε περίπτωση καταγγελίας ο υπουργός Παιδείας είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να τις ακυρώσει.

Τα μαθήματα εξαμήνου πλέον μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 33, νόμου 4009/2011 , της Αννας Διαμαντοπούλου, κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας. Ο αριθμός των εβδομάδων για τη διενέργεια των εξετάσεων ορίζεται στον Οργανισμό του ιδρύματος.

Η πραγματοποίηση του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού εβδομάδων διδασκαλίας είναι ευθύνη του εκάστοτε διδάσκοντος του Τμήματος ή της Σχολής.

Σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 33, του ίδιου επίσης νόμου, οι εξετάσεις διενεργούνται αποκλειστικά μετά το πέρας του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου για τα μαθήματα που διδάχθηκαν στα εξάμηνα αυτά, αντίστοιχα.

Παράταση της διάρκειας ενός εξαμήνου επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εβδομάδων διδασκαλίας, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες και γίνεται με απόφαση του πρύτανη, ύστερα από πρόταση της κοσμητείας της σχολής.

Επιμένουν οι διοικητικοί υπάλληλοι

Ωστόσο, η πλευρά των διοικητικών υπαλλήλων παραμένει αμετακίνητη στη γραμμή της σκληρής αντιπαράθεσης με το υπουργείο Παιδείας και τις πρυτανικές αρχές.

Σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συνεδριάζουν και πάλι προκειμένου να καθορίσουν την πορεία των κινητοποιήσεων τους. Από τη χθεσινή άτυπη συνεδρίαση των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ διαφάνηκε η διάθεσή να συνεχίσουν την απεργία έως το τέλος της εβδομάδας, ενώ στον απεργιακό αγώνα μπαίνει πλέον και η ΑΔΕΔΥ παρέχοντας συνδικαλιστική κάλυψη στην απεργία.

Η σημερινή δεύτερη ημέρα της 48ωρης κινητοποίησης τους πραγματοποιείται με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ, καθώς η απεργία κρίθηκε, για τρίτη φορά, παράνομη από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ