Έντονες αντιδράσεις των εμπόρων για τις καταστροφές σε καταστήματα

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών στους βανδαλισμούς καταστημάτων από κουκουλοφόρους στο κέντρο της Αθήνας.

Θα πρέπει να πάψει να αποτελεί ζητούμενο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το να μπορούν τα καταστήματα να υπάρχουν και να λειτουργούν χωρίς να χρειάζεται να μετατρέπονται σε οχυρά και οι καταναλωτές να αισθάνονται ασφαλείς και ανεμπόδιστοι να κυκλοφορούν στην αγορά, σημειώνουν.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

«Ένα ακόμα επεισόδιο από το θέατρο του παραλόγου είχαμε χθες το απόγευμα σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης, την οδό Βουκουρεστίου. Μία ομάδα κουκουλοφόρων προκάλεσε εκτεταμένες φθορές σε περιουσίες συναδέλφων επιχειρηματιών, τρομοκράτησε ανύποπτους πολίτες, έδειξε ακόμα μία φορά ότι επικρατεί η ανομία. Είναι αδιανόητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο στην «καρδιά» της πρωτεύουσας ενός ευνομούμενου κράτους, την ώρα που κυκλοφορούν οικογένειες με μικρά παιδιά, άνθρωποι που θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους ή απλώς τη βόλτα τους».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ως πότε θα γίνονται στόχος των μπαχαλάκηδων οι καταστηματάρχες του κέντρου της Αθήνας; Και μάλιστα χωρίς να έχουν δώσει την παραμικρή αφορμή; Ως πότε θα βιώνουμε τέτοια περιστατικά τυφλής βίας; Θα πρέπει να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές για να ληφθούν κάποια μέτρα; Υπάρχουν νόμοι; Θα λογοδοτήσει τελικά κανείς για αυτή την κατάσταση;» για να επισημάνει: «Να θυμίσω ότι πολλές φορές στο παρελθόν είχαμε ανάλογα κρούσματα. Πότε στην Πατησίων, κάποιες φορές στην Ερμού, τώρα στη Βουκουρεστίου. Και μην ξεχνάμε τα επεισόδια και τις επιθέσεις που δέχονται συνάδελφοι μετά από διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Για ποιο λόγο ακριβώς έχουν μπει στο στόχαστρο των κουκουλοφόρων άνθρωποι που απλώς προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανή μία μικρή επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας;»

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ζήτησε την παρέμβαση της Πολιτείας: «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη σωματική ακεραιότητα και τις περιουσίες των καταστηματαρχών και των πολιτών. Όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μπει ένα τέλος σε αυτή την ασυδοσία. Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από το δημοκρατικό μας δικαίωμα να εργαζόμαστε στα μαγαζιά μας δίνοντας ταυτόχρονα προοπτική ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία. Γιατί θα πρέπει να γίνει σαφές ότι χωρίς το αίσθημα της ασφάλειας, αυτό το ύψιστο αγαθό, καμία επιχείρηση δεν μπορεί να ορθοποδήσει και καμία οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας

«Για ακόμη μία φορά εμείς οι έμποροι είμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Άλλο ένα “γιατί” οι βιτρίνες των καταστημάτων να χρησιμοποιούνται ως σάκος του μποξ δεν θα απαντηθεί, ενώ και πάλι θα συνοδευτεί από ένα που ήταν και αυτή τη φορά η προστασία που οφείλει να προσφέρει το κράτος προς τους πολίτες του. Προφανώς κανέναν δεν ενδιαφέρει στον κρατικό μηχανισμό ότι, τελικά, καταστρέφονται χωρίς λόγο περιουσίες πολιτών, οι οποίοι καθημερινά συνεισφέρουν φόρους, εισφορές, τέλη και εργασία στον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας.

Τι να πούμε; Για ακόμα μία φορά, συνάδελφοι βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας ακατανόητης συμπεριφοράς, που μόνο ψυχιατρικά μπορεί να ερμηνευθεί. Όποιος και αν είναι ο σκοπός μιας διαμαρτυρίας, σίγουρα δεν μπορεί να προωθείται με τέτοιου είδους πρακτικές. Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που προσπαθούν καθημερινά να κρατήσουν ζωές και επιχειρήσεις σε μία αγορά που η κρίση είναι ακόμη παρούσα, να βρίσκουν τα καταστήματά τους σε αυτήν την κατάσταση.

Χρόνια τώρα προσπαθούμε να αναδείξουμε και να αναβαθμίσουμε την αγορά της Αθήνας: Δράσεις όπως τα open mall των Εμπορικών Συλλόγων, οι προσπάθειες του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το περίφημο Rethink Athens του ιδρύματος Ωνάση, έχουν φαρδιά πλατιά από κάτω την υπογραφή των αρμόδιων Υπουργείων. Που ήταν αυτά χθες το βράδυ; Τι καταφέραμε; Στα σκουπίδια καταλήγουν, μαζί με τις περιουσίες των επιχειρηματιών, τα προγράμματα και οι προσπάθειες των φορέων, συνοδευόμενα από την αξιοπιστία του κράτους.

Τελικά για να ξεφύγουμε από την κρίση, πρέπει να αρχίσουμε από τα βασικά: Ανάπτυξη χωρίς αίσθημα ασφαλείας απλά δεν γίνεται!!

Η αστυνόμευση στην αγορά είναι απαραίτητη όλο το 24ωρο. Είναι συνταγματικό δικαίωμά μας η προστασία της περιουσίας και των κόπων μας, που με μεγάλες θυσίες προσπαθούμε να διατηρήσουμε. Απαιτούμε, πλέον, από την Πολιτεία, αν θέλει να λέγεται ευνομούμενη, να διασφαλίσει την τάξη στο κέντρο της πρωτεύουσας».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς

«Μας λυπεί το ότι τα καταστήματα στην Αθήνα είναι έρμαια βανδαλισμών και μετατρέπονται σιγά- σιγά, όλα αυτά τα χρόνια σε πεδίο εκτόνωσης κουκουλοφόρων, αναίτια και με βαρύ υλικό, οικονομικό και ηθικό κόστος για τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η ΓΣΕΒΕΕ καταδικάζει τα γεγονότα αυτά και κάθε μορφή βίας και ανάλογής συμπεριφοράς που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τον οποιοδήποτε σκοπό. Με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, η Γενική Συνομοσπονδία εξέφρασε, δυστυχώς για ακόμα μία φορά, την ανάγκη άμεσης υλοποίησης όλων των ενεργειών (έκδοση της σχετική ΚΥΑ) για την ενεργοποίηση του άρθρου 20 του Ν. 3775/2009, με δεδομένες τις οικονομικές δυσχέρειες τις οποίες ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Όμως, το να μπορούν τα καταστήματα να υπάρχουν και να λειτουργούν χωρίς να χρειάζεται να μετατρέπονται σε οχυρά και οι καταναλωτές να αισθάνονται ασφαλείς και ανεμπόδιστοι να κυκλοφορούν στην αγορά, θα πρέπει να πάψει να αποτελεί ζητούμενο ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η Πολιτεία να προστατεύει πραγματικά την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, πόσο μάλλον σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.