Εντείνεται η πίεση για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια

Εντείνεται η πίεση για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η αγωνία χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους, αλλά και σημαντικής μερίδας πανεπιστημιακών που πιέζουν για την έναρξη των μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ. Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για τη 48ωρη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων σε Καποδιστριακό, Πολυτεχνείο.

Εντείνεται η πίεση χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους, αλλά και σημαντικής μερίδας πανεπιστημιακών, για την έναρξη των μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ, τα οποία –λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων– παραμένουν κλειστά σχεδόν τρεις μήνες, με κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου. Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών επί της προσφυγής του υπ. Παιδείας με αίτημα να κηρυχθεί παράνομη η νέα 48ωρη (λήγει σήμερα) απεργία των διοικητικών των δύο ΑΕΙ.

Η απόφαση της Δικαιοσύνης θα δώσει ισχυρό πλεονέκτημα στη μία εκ των δύο πλευρών, οι οποίες έχουν στήσει διελκυστίνδα με θύματα χιλιάδες φοιτητές. Την ίδια στιγμή, βέβαια, έχει βγει, ως φαίνεται, από την ατζέντα της κυβέρνησης η λύση της επιστράτευσης των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς κρίθηκε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει καταλήψεις σχολών, οξύνοντας την κατάσταση και βάζοντας τη σπίθα για μια φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Το υπ. Παιδείας, από την άλλη, θεωρεί πως πλέον τα χρονικά περιθώρια της διαπραγμάτευσης έχουν ολοκληρωθεί, ελέω τρόικας, και επενδύει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης με δεδομένες τόσο τις ενέργειες της Δικαιοσύνης όσο και την κοινωνική πίεση για να αποτραπεί η απώλεια του εξαμήνου στα δύο ΑΕΙ. Ηδη χθες τρεις φοιτητικοί σύλλογοι από τους εννέα του ΕΜΠ (Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων και Χημικών Μηχανικών) αποφάσισαν τη λήξη της κατάληψης της σχολής τους και την έναρξη των εξετάσεων του Σεπτεμβρίου που έχουν αναβληθεί. «Η αλυσίδα έσπασε», ανέφερε, σχολιάζοντας χθες στην «Κ» την απόφαση στις δύο σχολές του ΕΜΠ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας

Συγκεκριμένα, την ίδια ώρα που οι αποφάσεις στο δικαστικό πεδίο αναμένεται να καθορίσουν τις εξελίξεις στο απεργιακό μέτωπο, εντείνονται οι προσπάθειες από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων και πανεπιστημιακών να γίνει διάλογος μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των ηγεσιών των ΑΕΙ ώστε να αποχωρήσουν διοικητικοί υπάλληλοι που βρίσκονται στις παρυφές της εξόδου από το ΑΕΙ.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ