Χωρίς την παρουσία δικηγόρου η διαμεσολάβηση – Μειώνεται το κόστος

Της Άννας Κανδύλη

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τους δικηγόρους αναμένεται να ανοίξει η πρόθεση της Κυβέρνησης για μη υποχρεωτική παρουσία νομικού παραστάτη στη διαμεσολάβηση για την επίλυση ιδιωτικών διαφορών. Η αλλαγή αυτή εξετάζεται μετά και την γνωμοδότηση της Διοικητικής Ολομέλειας Αρείου Πάγου που έκρινε αντισυνταγματική την διάταξη του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου για την υποχρεωτική προσφυγή των πολιτών προς επίλυση των μεταξύ τους διαφορών σε αυτή τη διαδικασία πριν απευθυνθούν στα αρμόδια δικαστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά στην εν λόγω «διόρθωση» λαμβάνοντας υπόψη ότι το κόστος για τον πολίτη επισημαίνεται στα αρνητικά που αποδίδουν οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου στο θεσμό. Ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση να μην εφαρμοστεί η διάταξη, επισημαίνοντας ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν μετά την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και αναμένεται η καθαρογραφή της γνωμοδότησης.

Την ίδια ώρα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που ήταν αντίθετη στη διάταξη, χαιρετίζει τη γνωμοδότηση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου κάνοντας λόγο για πλήρη δικαίωσή της. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση

«Η χθεσινή απόφαση της γνωμοδοτικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αποτελεί πλήρη δικαίωση των θέσεων της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ως προς την αντισυνταγματικότητα του νόμου για την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση. Επισημάναμε έγκαιρα τον προβληματικό χαρακτήρα των διατάξεων με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης και αρθρογραφία και ως μορφή διαμαρτυρίας διακόπηκαν για δύο ώρες οι συνεδριάσεις των Δικαστηρίων της Χώρας. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε τον διάλογο, έφερε εσπευσμένα προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή και αγνόησε άλλη μια φορά τη θέση δικαστών, δικηγόρων και επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για τον κίνδυνο φαλκίδευσης βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών όπως αυτό της ελεύθερης και ανεμπόδιστης πρόσβασης στη Δικαιοσύνη. Το αίτημα για άμεση κατάργηση όλου του πλέγματος των αντισυνταγματικών ρυθμίσεων προβάλλει πλέον ως καθήκον συμμόρφωσης στην κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η εμπεριστατωμένη μελέτη της Ένωσής μας για προώθηση της δικαστικής μεσολάβησης ως εναλλακτικού τρόπου επίλυσης των διαφορών με τις εγγυήσεις ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών και χωρίς κόστος για τον πολίτη είναι και πάλι στο τραπέζι του διαλόγου».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ