Ενόργανη: Στο αρχείο η έρευνα για τις καταγγελίες 28 αθλητριών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις

Στο αρχείο μπαίνει η υπόθεση με τις σοκαριστικές καταγγελίες στις οποίες προχώρησαν 28 αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής, στο πλαίσιο του ελληνικού «meToo» στον χώρο του αθλητισμού.

Οι καταγγελίες των αθλητριών αφορούσαν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποιητικές συμπεριφορές που είχαν υποστεί από προπονητές τους, το διάστημα από το 1985 έως και μετά το 2000.

Η σχετική δικογραφία τέθηκε στο αρχείο, καθώς τα καταγγελλόμενα αδικήματα αφορούν πλημμελήματα και έχουν πλέον παραγραφεί, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι καταγγελίες και η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών

Η υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας έπειτα και από τις καταγγελίες που έκανε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, τον περασμένο Απρίλιο, ερευνήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Οι καταγγελίες των αθλητριών για σωρεία κακοποιητικών συμπεριφορών που είχαν υποστεί ενώ ήταν ανήλικα κορίτσια, εξετάστηκαν ενδελεχώς από εισαγγελικό λειτουργό, ο οποίος συγκέντρωσε τις καταθέσεις των 28 γυναικών -που πλέον κατοικούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και επαρχία- και εξέτασε μία προς μία τις περιπτώσεις.

Μεταξύ άλλων, οι αθλήτριες περιέγραφαν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησής τους, προσβλητικές και απαξιωτικές συμπεριφορές αλλά και σωματική κακοποίηση και βία. Κατήγγειλαν ότι είχαν δεχτεί χτυπήματα στο σώμα με κλωτσιές ή είχαν τραυματιστεί καθώς όταν δεν εκτελούσαν καλά τις ασκήσεις, αφαιρούνταν τα προστατευτικά στρώματα, με αποτέλεσμα να χτυπάνε στο έδαφος. Τέλος, κατήγγειλαν περιστατικά υποσιτισμού κοριτσιών.

Μία από τις καταγγέλλουσες αθλήτριες μίλησε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή για όσα είχε υποστεί από τον προπονητή της, όταν ήταν 14 ετών, τονίζοντας πως όσα συνέβαιναν σε βάρος των ανήλικων κοριτσιών ήταν γνωστά, πλην όμως κανένας δεν είχε παρέμβει.

Το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας, με το οποίο η υπόθεση αρχειοθετήθηκε πριν από μερικούς μήνες -και με την έγκριση και της Εισαγγελίας Εφετών- αναλύει σε 14 σελίδες όσα ισχυρίστηκαν στις καταθέσεις τους οι αθλήτριες.

Ωστόσο, οι πράξεις που καταγγέλθηκε ότι διαπράττονταν σε βάρος των κοριτσιών, αφορούν πλημμελήματα και επομένως έχουν υποπέσει σε παραγραφή εδώ και αρκετά χρόνια και έτσι δεν θα μπορούσε να γίνει καμία ποινική αξιοποίησή τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ