Εμβόλιο AstraZeneca: Αποτελεσματικό κατά 79% στην πρόληψη της συμπτωματική νόσησης

Αποτελεσματικό σε ποσοστό 79% είναι το εμβόλιο που ανέπτυξαν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca κατά της covid-19 στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσησης, σύμφωνα με ευρεία κλινική έρευνα τρίτης φάσης που διεξήχθη στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο εμβόλιο αποδείχθηκε κατά 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσησης και νοσηλείας λόγω covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), έπειτα από έρευνα που διενήργησε σχετικά με τις αναφορές για θρομβοεμβολικά επεισόδια που οδήγησαν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Σουηδία, στην αναβολή χρήσης του, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας για τον κορονοϊό είναι “ασφαλές και αποτελεσματικό”.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΜΑ, τα οφέλη από τη χρήση του εμβολίου υπερτερούν έναντι των όποιων κινδύνων και το εν λόγω εμβόλιο δεν συνδέεται με συνολικό κίνδυνο θρομβώσεων, όπως μετέδωσε το Skynews.

Ωστόσο, η επιτροπή ασφάλειας του οργανισμού δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να αποκλείσει οριστικά μία πιθανή σύνδεση με έναν “μικρό αριθμό περιπτώσεων” μιας σπάνιας διαταραχής πήξης του αίματος, που εμφανίζεται μετά τον εμβολιασμό. “Με βάση τις διαθέσιμες αποδείξεις και μετά από ημέρες εις βάθους ανάλυσης” των δεδομένων “δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οριστικά μια σχέση μεταξύ αυτών των περιπτώσεων και του εμβολίου”, υπογράμμισε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Emer Cooke.

Επομένως, συνέστησε στις κυβερνήσεις να βρίσκονται σε “αυξημένη επαγρύπνηση” για τις πιθανές επιπτώσεις και να τις συμπεριλαμβάνουν στις πληροφορίες για το προϊόν. “Η προσοχή σε αυτές τις πιθανές σπάνιες καταστάσεις και η παροχή πληροφοριών σε επαγγελματίες υγείας και εμβολιασμένα άτομα θα βοηθήσει στον εντοπισμό και τον μετριασμό των πιθανών παρενεργειών”, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του EMA και προσέθεσε ότι “ξεκινάμε επίσης πρόσθετες έρευνες για να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις και διεξάγουμε στοχευμένες μελέτες παρατήρησης”. Η Εmer Cooke τόνισε πάντως ότι “αν επρόκειτο για την ίδια, θα εμβολιαζόταν αύριο”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ