Εμβολιασμοί: Αυτή είναι η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για την 4η δόση – Τι ισχύει για τους πολίτες 30-59 ετών

Τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετικά με την 4η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που έγινε σήμερα, με αφορμή και την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται και στη χώρα μας.

Τον Μάιο, και με βάση τα τότε δεδομένα, όπως είπε, είχε διατυπωθεί η πρόταση για δεύτερη αναμνηστική δόση για τους άνω των 70 ετών και διαμένοντες σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, αλλά και στους άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Επίσης σημείωσε ότι η 4η δόση χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την 3η δόση εμβολιασμού, αλλά όχι γι’ αυτούς που μετά την 3η δόση νόσησαν.

Τόνισε στη συνέχεια ότι λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και της αυξημένης ανοσιοδιαφυγής των νέων παραλλαγών της Όμικρον και της χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων παρατηρείται διεθνώς ένας αυξημένος αριθμός μολύνσεων που, ευτυχώς, λόγω των εμβολίων οδηγούν σε μικρότερο αναλογικό αριθμό νοσηλειών.

Αμετάβλητη η σύσταση για την 4η δόση

Στο σημείο αυτό, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι στις 27 Ιουνίου η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επανέρχεται στη σύστασή της για την 4η δόση, που παραμένει αμετάβλητη: δηλαδή συνιστάται στους συμπολίτες μας ηλικίας σε άνω των 70 ετών και όσους διαμένουν σε ΜΑΦ, αλλά και σε άτομα άνω των 60 ετών, ειδικά εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Για τον γενικό πληθυσμό και ειδικά τους πολίτες μικρότερης των 60 ετών, υπογράμμισε ότι τα “δεδομένα για το πρόσθετο όφελος από την 4η δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια είναι προσωρινώς περιορισμένα”. Ωστόσο, συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων, η Επιτροπή εισηγείται να παρέχεται στους πολίτες ηλικίας 30-59 ετών η δυνατότητα εμβολιασμού εξατομικευμένα με δεύτερη αναμνηστική δόση και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ