Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Οδηγίες για τον κορονοϊό και τη φυματίωση

Χρήσιμες οδηγίες σε ασθενείς με φυματίωση σχετικά με τη λοίμωξη Covid – 19, παρέχει η Επιστημονική Ομάδα Φυματίωσης της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Όπως επισημαίνει, ο κορονοϊός φαίνεται να πλήττει όχι μόνο τους ηλικιωμένους αλλά και νεότερους ασθενείς με συνοσηρότητες, όπως τα χρόνια πνευμονικά νοσήματα και η φυματίωση. Οι ασθενείς με φυματίωση είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, καθώς συχνά φέρουν μόνιμες πνευμονικές βλάβες που επιδρούν αρνητικά στους φυσιολογικούς αμυντικούς μηχανισμούς του αναπνευστικού συστήματοςκαι προδιαθέτουν σε άλλες λοιμώξεις ή ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πτωχής οικονομικής κατάστασης με δύσκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, σημειώνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρείας.

Για τους ασθενείς με φυματίωση συστήνει τα παρακάτω:

1) Να συνεχίζεται κατά το δυνατό αδιάλειπτα η λήψη των αντιφυματικών φαρμάκων από ασθενείς με ενεργό φυματίωση που νοσούν από COVID-19. Οι ασθενείς αυτοί είναι αρκετά πιθανό να αποθεραπευθούν από τον COVID-19, όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάπτυξηςανθεκτικότητας σε ένα ή περισσότερα από τα ήδη χορηγούμενα φάρμακα, όταν η αντιφυματική αγωγή διακόπτεται άσκοπα.

2) Οι ασθενείς με χρόνιες πνευμονικές βλάβες λόγω παλαιάς θεραπευθείσας φυματίωσης (π.χ. βρογχιεκτασίες), που μπορεί να χρήζουν μόνιμης οξυγονοθεραπείας στο σπίτι, θα πρέπει να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό με πολλά άτομα για αποφυγή έκθεσης σε ασυμπτωματικούς φορείς του ιού. Όταν εμφανίζουν συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια, θα πρέπει βρίσκονται σε στενή παρακολούθηση από πνευμονολόγο, και επί επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή της οξυγόνωσης του αίματος να παραπέμπονται στα κέντρα αναφοράς COVID-19.

3) Για τους ασθενείς που θα νοσήσουν βαρύτερα και θα τεθούν σε κάποιο από τα υπάρχοντα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον COVID-19, θα πρέπει να συνεχίζεται η αντιφυματική αγωγή, έστω και σε ενέσιμη μορφή, και να λαμβάνονται υπόψη πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων. Τέλος, αν και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η κορύφωση της επιδημίας στην Χώρα μας που είναι πιθανό να θέσει σε δοκιμασία την επάρκεια των Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας, θα πρέπει οι ασθενείς με φυματίωση να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα Εξειδικευμένα Κέντρα Φυματίωσης και να λαμβάνουν χωρίς διακοπές την χρόνια αγωγή τους

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.