Το χρονικό της απαγωγής Λεμπιδάκη – Όλες οι λεπτομέρειες της επιχείρησης της αστυνομίας – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ελεύθερος είναι ο Μιχάλης Λεμπιδάκης που επί έξι μήνες κρατείτο όμηρος από τους απαγωγείς του. Ο 52χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος είχε πέσει θύμα απαγωγής στην περιοχή του Ηρακλείου, απελευθερώθηκε το πρωί της Δευτέρας, έπειτα από επιχείρηση που πραγματοποίησε η αστυνομία σε παλιά μάντρα αυτοκινήτων που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ρεθύμνου, επί της Εθνικής Οδού Ρεθύμνου – Χανίων.

Οι αστυνομικοί που εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στο κτίριο αντίκρισαν τον επιχειρηματία δεμένο πάνω σε ένα κρεβάτι, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που στον επάνω όροφο του κτιρίου.

Επικεφαλής της επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν και επίλεκτοι άνδρες της ΕΛΑΣ ήταν ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής στην Κρήτη Υποστράτηγος Μιχάλης Λαγουδάκης.

Ο χώρος όπου οι απαγωγείς κρατούσαν τον επιχειρηματία βρίσκεται σε κομβικό σημείο, στον παράλληλο της Εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνου και σε κοντινή απόσταση από κέντρα διασκέδασης και κοινωνικών εκδηλώσεων. Στο ισόγειο του κτιρίου όπου κρατείτο λειτουργούσε η μάντρα αυτοκινήτων.

Ο επιχειρηματίας, με εμφανή τα σημάδια της ταλαιπωρίας από την πολύμηνη κράτηση του, μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Σχολής Αστυφυλάκων Ρεθύμνου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να δεχθεί την φροντίδα των ψυχολόγων της αστυνομίας. Εκεί έσπευσε άμεσα και η οικογένεια του.

Ο επιχειρηματίας σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, ήταν αρκετά καταπονημένος έχοντας φθάσει τα 45 κιλά, αλλά είχε απόλυτη διαύγεια.

Φως στις λεπτομέρειες της κράτησής του αναμένεται να δώσει ο ίδιος με την κατάθεσή του στις Αρχές.

Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων ο ιδιοκτήτης της μάντρας, ο οποίος βρισκόταν στο ισόγειο και ένα ακόμη άτομο που εντοπίστηκε στον πρώτο όροφο και είχε αναλάβει τη φύλαξη του Λεμπιδάκη. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες του enikos.gr, η 17χρονη κόρη ενός εκ των οκτώ συλληφθέντων, φέρεται να εμπλέκεται στην απαγωγή του Κρητικού επιχειρηματία. Η ίδια φέρεται να έφτιαχνε το usb, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι απαγωγείς για να επικοινωνούν με την οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Οι αρχές έχουν πραγματοποιήσει ακόμη 10 προσαγωγές και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποιες να μετατραπούν σε συλλήψεις.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας Σκοπιανός ο οποίος εντοπίστηκε στο ίδιο δωμάτιο με τον 53χρονο επιχειρηματία, στη μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

Επίσης εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο ένας από τους Κρητικούς συλληφθέντες να είχε εμπλακεί -έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο- στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας ποινικός που έχει κατηγορηθεί για βομβιστικές επιθέσεις, ένας ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου, δύο καταστηματάρχες στο Ρέθυμνο, ένας 23χρονος κατηγορούμενος για πυροβολισμούς σε βάρος μίας γυναίκας, ένας ιδιοκτήτης γεωργικής μονάδας κοντά στα Σφακιά και ένας ιδιοκτήτης μάντρας αυτοκινήτων.

Θα γίνουν και άλλες συλλήψεις

“Είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ελληνική Αστυνομία. Το πρωταρχικό μας μέλημα ήταν ο απαχθείς να είναι σώος και αβλαβής”, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ερωτηθείς αν ανάμεσα σε αυτούς που έχουν συλληφθεί είναι και ο εγκέφαλος ή αν υπάρχουν ακόμα κάποια πρόσωπα που δεν έχουν συλληφθεί, απάντησε:

“Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι έρευνες και οι συλλήψεις μας ανοίγουν νέους δρόμους έρευνας. Έχουμε επτά άτομα, μεταξύ των οποίων και μία ανήλικη. Υπάρχουν προσαγωγές αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο αριθμός από αυτές που θα μετατραπεί σε συλλήψεις, ωστόσο αυτό που είναι σημαντικό και η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο αριθμός των συλλήψεων αυτών θα αυξηθεί”.

Σε ερώτηση για το αν είχε ξαναφτάσει η ΕΛ.ΑΣ. το τελευταίο διάστημα κοντά στη σύλληψη των δραστών και την απελευθέρωση του επιχειρηματία, ανέφερε:

“Αυτό που πρέπει να τονίσουμε σε αυτή την υπόθεση είναι ο επαγγελματισμός των αστυνομικών που έδρασαν, ο αθόρυβος τρόπος και η διακριτική τους παρουσία και οι επιχειρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου. Για περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά τα θέματα, ας κάνουμε υπομονή μέχρι την Τετάρτη που θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση της όλης υπόθεσης, στα Χανιά”.

Πολύωρη η κατάθεση του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Μαραθώνια ήταν η κατάθεση του Μιχάλη Λεμπιδάκη στους αστυνομικούς για την εξάμηνη ομηρεία του στα χέρια των κακοποιών.

Παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ ταλαιπωρημένος, ο 52χρονος κατέθεσε με διαλείμματα δίνοντας σημαντικά στοιχεία στις αρχές που προσπαθούν να συμπληρώσουν το “παζλ” της απαγωγής.

“Δεν πίστευα ότι θα τελειώσει αυτή η ιστορία. Είχα απελπιστεί, όσο περνούσε ο καιρός άρχιζα να φοβάμαι για τη ζωή μου. Αν και δεν με χτύπησαν ποτέ, το τελευταίο διάστημα περίμενα τα χειρότερα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο 52χρονος. Περιγράφοντας τις στιγμές της κράτησης του, είπε ότι τον είχαν δεμένο με μία αλυσίδα στο πόδι, ενώ όταν έμπαιναν στο δωμάτιο οι απαγωγείς, φορούσαν συνέχεια κουκούλες.

Τι λέει η μητέρα της 17χρονης που έχει συλληφθεί για την απαγωγή Λεμπιδάκη

Η μητέρα της 17χρονης, μιλώντας στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα από όσα προσάπτονται στην ανήλικη κόρη της, είπε πως ό,τι κάρτα χρησιμοποιούσε η μικρή την αγόραζε η μητέρα της ή της έδινε χρήματα για να πάρει η ίδια την κάρτα από το περίπτερο.

«Το πρωί ήρθαν οι αστυνομικοί και συνέλαβαν και τους δύο. Όλο αυτό εγώ το έμαθα στις 3 το μεσημέρι. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα, κανείς δεν μου δίνει πληροφορίες», λέει σοκαρισμένη.

Επιπλέον, παραδέχτηκε πως η οικογένειά της αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, αποκλείοντας όμως το ενδεχόμενο να έβαζε ο πατέρας την ανήλικη κόρη του να αγοράζει κάρτες, για να βγάλει χρήματα.

Δείτε το βίντεο από το Ε:

Τα πρώτα λόγια του Μιχάλη Λεμπιδάκη

«Μη φοβάσαι τίποτα, είσαι στα χέρια μας, δεν θα σε πειράξει κανένας», είπε ο αστυνομικός που έφτασε πρώτος κοντά στον Μιχάλη Λεμπιδάκη σήμερα τα ξημερώματα. «Ευχαριστώ πάρα πολύ. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα τελειώσει αυτή η ιστορία, είχα αρχίσει να απελπίζομαι», του απάντησε ο Κρητικός επιχειρηματίας.

Οι πρώτες δηλώσεις του πατέρα του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Εμφανώς συγκινημένος ο πατέρας του Μιχάλη Λεμπιδάκη, Γιάννης, μίλησε για την απελευθέρωση του γιου του από τους απαγωγείς και ευχαρίστησε την Ελληνική Αστυνομία για την επέμβασή της.

“Ο Μιχάλης είναι καλά, ευχαριστούμε πολύ την Αστυνομία που μας στήριξε έξι μήνες και μας έφερε πίσω τον γιο μας», είπε στο Ράδιο 9,84 ο κ. Γιάννης Λεμπιδάκης.

Τι λέει ο πεθερός του Λεμπιδάκη

Ο πεθερός του επιχειρηματία, μιλώντας στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, είπε ότι η σύζυγος, τα παιδιά και ολόκληρη η οικογένεια του επιχειρηματία, όλο αυτό το τεράστιο χρονικό διάστημα δεν κυκλοφορούσαν και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα, αφού ήταν καταβεβλημένοι. «Όλοι ήμασταν σε αγωνία για 187 ημέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύαμε στην αστυνομία, ότι ήταν ικανή, ότι θα τα καταφέρει σωστά και θα το φέρει εις πέρας. Αυτό το πράγμα το έκανε», τόνισε στη συνέχεια.

Δείτε το βίντεο από το Ε:

Τρία κρησφύγετα είχαν αλλάξει μέσα σε ένα μήνα οι απαγωγείς του Λεμπιδάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η μάντρα αυτοκινήτων στην οποία βρέθηκε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης επιχειρηματίας, ήταν το τρίτο κρησφύγετο που χρησιμοποίησαν οι απαγωγείς τον τελευταίο μήνα.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, στην όλη επιχείρηση απαγωγής πιστεύεται ότι εμπλέκονται συνολικά 15 άτομα. Οι συλληφθέντες έχουν ποινικό παρελθόν.

Ο Διευθυντής του cretalive.gr, Κώστας Μπογδανίδης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, δήλωσε: “Έχουν γίνει οκτώ συλλήψεις και θα ακολουθήσουν και άλλες, γιατί αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη μία μεγάλη επιχείρηση σύλληψης ατόμων που παρακολουθούνταν όλο αυτό το διάστημα και έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με την υπόθεση.

Θα δούμε πολλά ονόματα, μεταξύ αυτών και γυναίκες. Είχαν διαμορφώσει έναν χώρο πάνω από το λογιστήριο της μάντρας αυτής και εκεί τον κρατούσαν δεμένο… Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης έχει συλληφθεί. Ακούγεται εντόνως και ένα όνομα κάποιου, που παλαιότερα είχε αναμειχθεί σε άλλη απαγωγή” είπε μεταξύ άλλων ο κ.Μπογδανίδης και πρόσθεσε:

“Δεν ήταν από την αρχή αυτό το κρησφύγετο που κρατούσαν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη, αυτό λένε οι μέχρι τώρα πληροφορίες. Μαθαίνω, ότι το κουβάρι ξετυλίχθηκε από ένα αυτοκίνητο που είχαν δει στην Εθνική Οδό και το οποίο ταυτοποίησαν αργότερα.”

Ακούστε το ηχητικό:

Το χρονικό της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης απήχθη το απόγευμα της 30ής Μαρτίου. Το αυτοκίνητο του επιχειρηματία βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε επαρχιακό δρόμο, ενώ σε απόσταση μερικών μόλις χιλιομέτρων είχαν εντοπιστεί καμένα και δύο Ι.Χ. που είχαν χρησιμοποιήσει οι απαγωγείς. Ένα αγροτικό, με το οποίο είχαν κλείσει τον δρόμο στον επιχειρηματία και ένα επιβατικό, με το οποίο οι απαγωγείς και το θύμα τους είχαν αρχικά απομακρυνθεί από το σημείο.

Το διάστημα που ακολούθησε, οι απαγωγείς πραγματοποίησαν αραιές επικοινωνίες με τον αδελφό του απαχθέντος, αξιώνοντας, αρχικά, λύτρα 100 εκατομμυρίων ευρώ, σε «μικρά» χαρτονομίσματα, για να απελευθερώσουν τον επιχειρηματία.

Οι επικοινωνίες γίνονταν μέσω γραπτών μηνυμάτων ούτως ώστε η αστυνομία να μην μπορέσει να ταυτοποιήσει τους δράστες μέσω τεχνολογίας αναγνώρισης φωνής.

Στη συνέχεια, οι αξιώσεις των απαγωγέων φέρονται να μειώθηκαν, παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδα που η οικογένεια Λεμπιδάκη αδυνατούσε να ικανοποιήσει.

Τα κινητά πρόδωσαν τους απαγωγείς

Περισσότερο από τρεις μήνες πριν, είχαν εντοπίσει και παρακολουθούσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας κάποιους από τους δράστες της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκηστην Κρήτη, αλλά δεν έκαναν καμία κίνηση έως ότου διασφαλίσουν απόλυτα τη ζωή και την ακεραιότητα του απαχθέντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες από τις 30 Μαρτίου 2017, οπότε απήγαγαν τον 53χρονο επιχειρηματία, είχαν αλλάξει τουλάχιστον πέντε κρησφύγετα.

Το τελευταίο ήταν στην εγκαταλελειμμένη μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στη βιομηχανική περιοχή του Ρεθύμνου, περίπου 5 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου, όπου έγινε σήμερα η επιχείρηση με την ευτυχή κατάληξη.

Οι απαγωγείς κρατούσαν φυλακισμένο τον επιχειρηματία, δεμένο με αλυσίδα από το πόδι, για να μην μπορεί να φύγει, ενώ τον πρόσεχε ένας από αυτούς.

Το νήμα της υπόθεσης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Ιούλιο, όταν σε έλεγχο που είχε γίνει στην Κρήτη, σε τρία άτομα επιβαίνοντες σε ΙΧ αυτοκίνητο, δεν έφερε κανένας κινητό τηλέφωνο και διαπιστώθηκε ότι τα είχαν πετάξει νωρίτερα.

Το γεγονός προκάλεσε υποψίες στους έμπειρους αξιωματικούς της Ασφάλειας, καθώς οι απαγωγείς επικοινωνούσαν μόνο με καρτοτηλέφωνα μιας χρήσεως, στέλνοντας μηνύματα με τις απαιτήσεις τους και στη συνέχεια τα πετούσαν.

Από την στιγμή εκείνη το παζλ άρχισε να συμπληρώνεται από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας στην Κρήτη με την πολύτιμη συνεργασία των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο νησί.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση σε χώρο στα Σφακιά, όπου όμως δεν βρέθηκε τίποτα. Έτσι αποφασίστηκε να μη γίνει άλλη κίνηση, ώσπου να λήξει η απαγωγή, για να μην κινδυνεύσει η ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Ύστερα από έρευνες και παρακολουθήσεις οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν το κρησφύγετο, όπου κρατείτο ο όμηρος, και το μεσημέρι της Κυριακής οργανώθηκε η επιχείρηση για την απελευθέρωσή του, επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 8 το πρωί της Δευτέρας.

Ο Τόσκας στον Realfm 97,8 για την απελευθέρωση Λεμπιδάκη

Στην επιχείρηση διάσωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Πιστεύουμε ότι θα αποτραπούν άλλοι οι οποίοι έχουν παρόμοιες σκέψεις και το ίδιο το κύκλωμα το επικίνδυνο εξουδετερώθηκε. Φάνηκε ότι η ελληνική αστυνομία μπορεί να είναι αποτελεσματική, όπως είναι και σε πολλές άλλες περιπτώσεις” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τόσκας.

Στο ερώτημα εάν ήταν έκπληξη για την ελληνική αστυνομία τα ονόματα όσων ενέχονται στην υπόθεση απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “κάποιοι από αυτούς έχουν απασχολήσει τις Αρχές για ποινικά αδικήματα παλαιότερα και κάποιοι είναι άγνωστοι. Οι έρευνες συνεχίζονται, έχουν συλληφθεί 8 άτομα, πιθανόν να προκύψουν και άλλες συλλήψεις” και πρόσθεσε:

“Αυτοί οι άνθρωποι τον ταλαιπώρησαν τον κ. Λεμπιδάκη, τον κρατούσαν κάτω άσχημες συνθήκες, χωρίς να κινδυνέψει η υγεία του… Ήταν τριπλή επιτυχία ή τετραπλή, σώος ο άνθρωπος και δεν χύθηκε αίμα και δεν δόθηκαν λύτρα και συνελήφθησαν αυτοί που συνελήφθησαν”.

Ακούστε το ηχητικό:

Πώς αντέδρασαν οι εργαζόμενοι του Λεμπιδάκη στην είδηση της απελευθέρωσης του επιχειρηματία

Λίγο πριν διαρρεύσει η είδηση της απελευθέρωσης, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν από στελέχη της διοίκησης του εργοστασίου του Λεμπιδάκη προκειμένου να ενημερωθούν για το αίσιο τέλος της περιπέτειας του επιχειρηματία.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, το άκουσμα της είδησης προκάλεσε κύματα χαράς και ενθουσιασμού στους υπαλλήλους, οι οποίοι και οι ίδιοι δεν πίστευαν ότι μετά από 186 μέρες αγωνίας, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ήταν μακριά πλέον από τους απαγωγείς του.

Οι πρώτες εικόνες του επιχειρηματία στο σπίτι του

Ο 52χρονος επιχειρηματίας είναι πλέον ελεύθερος και απολαμβάνει την θαλπωρή της οικογένειάς του και τη ζεστασιά του σπιτιού του στα Καλέσα Ηρακλείου. Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης έφτασε στο σπίτι του το απόγευμα της Δευτέρας, μετά το αίσιο τέλος της πολύμηνης ομηρίας του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ