«Ελάτε στην Ελλάδα για να βγάλετε ταυτότητα»: Ο «Γολγοθάς» όσων ζουν στο εξωτερικό – Τι λένε στο enikos.gr

Στον αντίποδα των όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα με μία μερίδα πολιτών να διαμαρτύρεται για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, Έλληνες που ζουν σε χώρες εντός της ΕΕ., αλλά και εκτός, εκφράζουν την έντονη αγωνία τους καθώς σε επικοινωνία με την Ελληνική Αστυνομία ενημερώνονται ότι θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω για να βγάλουν νέα ταυτότητα.

Της Γεωργίας Λινάρδου

Το γεγονός έχει δημιουργήσει αναστάτωση, με τις προξενικές Αρχές της κάθε χώρας να δέχονται πολλά τηλεφωνήματα και να παραπέμπουν στην Ελληνική Αστυνομία καθώς ακόμα δεν έχουν λάβει οδηγία για το τι πρέπει να κάνουν.

Ο Χρήστος Κ., ζει και εργάζεται στο Παρίσι εδώ και περίπου 1,5 χρόνο στον τομέα του management. Μιλώντας στο enikos.gr, περιέγραψε με αγωνία αυτό που του συνέβη: «Μόλις έμαθα για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία πήρα τηλέφωνο στην Αστυνομία να δω τι ισχύει με τη δική μας περίπτωση. Μου είπαν ότι θα πρέπει να επιστρέψω στην Ελλάδα γιατί ακόμα δεν υπάρχει κάποια οδηγία – πρόβλεψη ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε τη νέα ταυτότητα μέσω προξενικών Αρχών. Για εμάς τους Έλληνες του εξωτερικού είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε…»

Πριν από μερικούς μήνες ο Χρήστος Κ., είχε πάει διακοπές στην Ισπανία και περιέγραψε την περιπέτειά του ως κάτοχος της παλιάς ταυτότητας: «Σταμάτησαν το λεωφορείο για συνοριακό έλεγχο. Ευτυχώς ταξίδευα με μια παρέα τριών Ελλήνων. Δίνω πρώτος εγώ την ταυτότητα και μου λένε: τι είναι αυτό; Ανάλογη ταυτότητα έδειξαν και οι άλλοι. Τελικά μας άφησαν», είπε ο ίδιος.

Φαίνεται όμως ότι η «εμπλοκή» με τη νέα ταυτότητα για τους Έλληνες του εξωτερικού, δεν περιορίζεται στην Γαλλία και σε χώρες εντός της Ε.Ε. Ο Μητροπολίτης Σιγκαπούρης Κωνσταντίνος Τσίλης περιγράφει: «Το ίδιο ισχύει και στα μέρη μου. Μου είπαν πως περιμένουν αυτές τις ημέρες οδηγίες για το πώς θα εκδοθούν…»

Στο μεταξύ, οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να κάνουν όλες τις συναλλαγές τους με διαβατήριο, ωστόσο: «Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσουμε εύκολα και γρήγορα τις ταυτότητες νέου τύπου, καθώς στις συναλλαγές μας με τις τοπικές Αρχές αντιμετωπίζουμε συνεχώς πρόβλημα με τις παλιές ταυτότητες. Είναι απαρχαιωμένες και οι κρατικοί υπάλληλοι τις ελέγχουν με καχυποψία. Ως εκ τούτου καλούμαστε διαρκώς να επιδεικνύουμε το διαβατήριό μας», τόνισε ο Χρήστος από το Παρίσι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ