Ελαφόνησος-Νέος γύρος αντιπαράθεσης ΤΑΙΠΕΔ-φορέων

Ελαφόνησος-Νέος γύρος αντιπαράθεσης ΤΑΙΠΕΔ-φορέων

Κινητοποιήσεις ενάντια στην πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ έκτασης στις παραλίες Σαρακήνικου και Σίμου ξεκίνησαν φορείς και κάτοικοι της Ελαφονήσου Λακωνίας. Όπως υποστηρίζουν, η περιοχή έχει πολλαπλή σημασία, τόσο από περιβαλλοντική άποψη, όσο και ως ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπίο, διαφήμιση για το νησί και τη χώρα. Το ΤΑΙΠΕΔ, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι η παραχώρηση θα είναι διαφανής και θα γίνει έπειτα από διαβούλευση, με σεβασμό στην περιβαλλοντική νομοθεσία.

Την προηγούμενη Κυριακή, οι τοπικές αρχές καθώς και όλοι οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς και σύλλογοι του μικρού νησιού πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στον Σίμο, με μοναδικό στόχο την ανάκληση της απόφασης των 175 στρεμμάτων παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ. «Όλος μας ο τόπος είναι αυτή η παραλία. Αυτή διαφημίζουμε, αυτή μας φέρνει επισκέπτες» λέει ο απερχόμενος δήμαρχος του νησιού, Παναγιώτης Ψαρομμάτης. «Είναι η εικόνα της ‘παρθένας’ Ελλάδας, την οποία δίνουμε στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσουμε να γίνουμε Μύκονος, δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε».

«Το οικόπεδο που παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ είναι ανάμεσα στις γραμμές του παλαιού και νέου αιγιαλού. Προτίθενται να χτίσουν πάνω στο κεδρόδασος και τις αμμοθίνες» λέει ο κ. Σταύρος Δεληγιαννίδης, εκπρόσωπος του συλλόγου επιστημόνων του νησιού. «Εκτός από τη μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά που θα προκληθεί –η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura ως τόπος κοινοτικής σημασίας- ο Σίμος είναι το στολίδι μας».

Ένα από τα επιχειρήματα που τίθενται από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης εξυπηρετεί ντόπιους καταπατητές, θυμίζοντας ότι μια τέτοια υπόθεση ερευνάται δικαστικά. «Οι καταπατήσεις είναι γεγονός, όμως δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελαφόνησο» λέει ο κ. Δεληγιαννίδης. «Θα μπορούσε η πολιτεία να προσπαθεί να προφυλάσσει καλύτερα την περιουσία της, αντί να την πουλά με αυτό το επιχείρημα».

Από την πλευρά του, το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται καθησυχαστικό, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όπως υποστηρίζουν στελέχη του Ταμείου η διαδικασία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου είναι απολύτως διαφανής και θα ολοκληρωθεί με διαβουλεύσεις, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεις και τις απαραίτητες εγκρίσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ακίνητο, έκτασης 175 στρεμμάτων, μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ τον περασμένο Νοέμβριο. Εκτείνεται ανάμεσα στις παραλίες του Σίμου και του Σαρακήνικου, στο πιο γνωστό σημείο της Ελαφονήσου. Πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με όσα είχε αναρτήσει στο site του, ήταν η διάθεση του ακινήτου για την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών.

 

Πηγή: Καθημερινή

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ