Κορονοϊός: 38 νεκροί, 95 νέα κρούσματα – 1.156 συνολικά στη χώρα μας – ΒΙΝΤΕΟ

Στους 38 ανήλθαν οι νεκροί στη χώρα μας εξαιτίας επιπλοκών από τον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς πέθαναν έξι ακόμη συνάνθρωποί μας. Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό ανέφερε πως επιβεβαιώθηκαν 95 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων να έχει φτάσει τα 1.156. Όπως είπε τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Αττική. Ανακοίνωσε επίσης ότι 69 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 71 έτη, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Πρόκειται για 29 άνδρες και εννέα γυναίκες. Συνολικά έχουν γίνει 15.151 εργαστηριακοί έλεγχοι.

“Έχουμε και διατηρούμε ακέραιη την ελπίδα”, είπε ο λοιμωξιολόγος και αναφέρθηκε σε αυτό το σημείο στην “ηρωική ιατρονοσηλευτική ομάδα” της Αλεξανδρούπολης ένας ασθενής αποσωληνώθηκε κι ένας ακόμη πήρε εξιτήριο.

Σε όλο τον πλανήτη, τόνισε ο κ. Τσιόδρας, έχουν καταγραφεί 684.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 32.000 θάνατοι λόγω επιπλοκών από τον κορονοϊό. 146.000 άτομα, που είχαν μολυνθεί, έχουν πλέον αναρρώσει. 500.000 άνθρωποι βρίσκονται σε φάση ενεργού νόσου.

Σχετικά με άλλες θεραπευτικές επιλογές, γίνονται προσπάθειες σε όλο τον κόσμο, τόνισε ο κ. Τσιόδρας και ανέφερε πως πέντε ασθενείς πήραν ορό που περιείχε αντισώματα ανθρώπων που ανέρρωσαν στην Κίνα με κάποια πρώιμα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Όμως, υπογράμμισε, δεν υπάρχει επί του παρόντος πανάκεια, ούτε θαυματουργό φάρμακο, “δοκιμάζονται όλα”. “Οι επιστήμονες ενωμένοι ψάχνουν να βρουν τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης”, είπε.

Κρούσμα σε δομή αστέγων

Κρούσμα κορονοϊού καταγράφηκε σε δομή αστέγων, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε, εξετάστηκαν και οι 130 διαμένοντες στη δομή από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε καλή κλινική κατάσταση σε νοσοκομείο των Αθηνών, τόνισε.

Με βραδύτερο ρυθμό η καμπύλη ανάπτυξης του ιού στη χώρα μας

Aχτίδα ελπίδας για την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι η καμπύλη της αύξησης της επιδημίας στην Ελλάδα δείχνει επί του παρόντος βραδύτερο ρυθμό αύξησης σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

“Ο κόσμος όπως τον ξέρουμε όμως αλλάζει, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες, η ενότητα του κόσμου και οι αντοχές μας δοκιμάζονται” είπε ο λοοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό για να συμπληρώσει “ο αγώνας είναι πανανθρώπινος”.

Επανέλαβε, στη συνέχεια, πως “εμείς στην πατρίδα μας πρέπει να παραμείνουμε και να συνεχίσουμε ενωμένοι, ακόμα και εντός των αναμενόμενων εκτιμήσεών μας η επιδημία δεν είναι αριθμοί, είναι αγαπημένοι, είναι ιερά πρόσωπα, όλοι είναι ιεροί, είναι ζωές” και υπογράμμισε πως η συμμόρφωση με τα αναγκαία προς το παρόν μέτρα είναι απαραίτητη για τον όσο το δυνατόν περισσότερο μετριασμό των συνεπειών της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας.

Προσοχή στη χρήση χλωροκίνης

Την προσοχή των πολιτών σχετικά με τη χρήση χλωροκίνης, επέστησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικαλούμενος σχετική ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών, που αφορά σε χρήση πρόληψης μη φαρμακευτικών χημικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται σε καθαρισμό δεξαμενών και περιέχουν χλωροκίνη.

Ο λοιμωξιολόγος υπενθύμισε σε αυτό το σημείο πως οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία. “Έτσι και η χλωροκίνη σχετίζεται με πολλές παρενέργειες που περιλαμβάνουν και αρρυθμίες, καρδιακά προβλήματα, χαμηλό κάλιο, επιληψία, ακόμη και θάνατο. Πρέπει υποχρεωτικά η χρήση να γίνεται με ιατρική παρακολούθηση. Πόσο μάλλον τα χημικά που περιέχουν χλωροκίνη και τα είχαν αγοράσει οι Αμερικανοί πολίτες για καθαρισμό του ενυδρείου τους και τα πήραν και οδήγησαν σε σοβαρές επιπλοκές και θάνατο σε έναν από τους δύο, ενώ ο άλλος μπήκε σε ΜΕΘ με αρρυθμία και σοβαρά προβλήματα από το στομάχι. Μόλις ανέρρωσε είπε πως πήραν τα χημικά για προφύλαξη από τη νόσο με βάση τις πληροφορίες που είχαν από το διαδίκτυο”, είπε ο κ. Τσιόδρας. Καταλήγοντας, τόνισε: “Προσοχή στην παραπληροφόρηση η οποία μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από τον ιό”.

Τι σχολίασε για τη μεφλοκίνη που εξετάζεται για χρήση κατά του ιού

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό σημείωσε πως πρόκειται για ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για την ελονοσία και είναι αντίστοιχο της χλωροκίνη. Όπως είπε, και αυτό έχει τις τοξικότητές του και θα δοκιμαστεί όπως και άλλα φάρμακα στο πλαίσιο κλινικών μελετών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι αποτελεσματικό για τον κορονοϊό.

Τα μαζικά τεστ θα γίνουν όταν κριθεί επιδημιολογικά αναγκαίο

Σχετικά με τα τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η στρατηγική που ακολουθείται δεν θα αλλάξει.«Μαζικός έλεγχος με τεστ είναι μία στρατηγική που θα ακολουθηθεί όταν κριθεί επιδημιολογικά αναγκαίο να γίνει» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην περίοδο που θα έχει περάσει το μεγάλο κύμα της επιδημίας στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε, «εξετάζουμε μαζική στρατηγική όταν κριθεί απαραίτητη. Δεν έχει νόημα τώρα. Ενδιαφέρει περισσότερο να δούμε το επίπεδο ανόσιας στον πληθυσμό σε κυλιόμενες μελέτες, όταν θα έχουμε μια αξιόπιστη τεχνική». Επίσης, προσέθεσε ότι όταν αρθούν τα μέτρα, θα έχει νόημα ένας τέτοιος έλεγχος, ώστε «σταδιακά οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για τη νόσο, να απομονώνονται και ιδιαίτερα όσοι είναι στις πρώτες γραμμές» Αυτό, όπως παρατήρησε, γίνεται ήδη στη χώρα μας σε όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας σε όσους εργάζονται σε υγειονομικές δομές ή μένουν σε ιδρύματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ