Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής για τη φωτιά στον Σχίνο: Έχουμε αρκετές ζημιές – Υπήρξε συντονισμός για να μην κινδυνεύσει κανείς

Για τη ραγδαία ενίσχυση των ανέμων κυρίως από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες και για τις πολλές διάσπαρτες εστίες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιας στην Κορινθία μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικούς Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

«Είναι μία πυρκαγιά σε εξέλιξη, είναι μία πυρκαγιά που οι δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή», είπε ακόμη ο κ. Βαθρακογιάννης και επισήμανε ότι «έχουμε ακόμα πολλές διάσπαρτες εστίες σε όλη την περίμετρο». Όσο για το ποιος ήταν ο λόγος που δεν προλάβαν την πυρκαγιά το βράδυ της Τετάρτης, υποστήριξε: «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 9.45 το βράδυ σε μία περιοχή με «φτωχό» οδικό δίκτυο και με πολύ ισχυρούς ανέμους. Ήταν, λοιπόν, επόμενο να πάρει γρήγορα διαστάσεις. Παρόλα αυτά η κινητοποίηση του Π.Σ. ήταν άμεση, δεν κινδύνευσε κανείς, ωστόσο έχουμε αρκετές ζημιές. Υπήρξε τέλειος συντονισμός να μην κινδυνεύσει κανείς. Σε έκτακτες καταστάσεις, αυτό είναι το πρώτο μέλημα».

«Έχουμε σοβαρές ενδείξεις και μαρτυρίες πως η πυρκαγιά ξεκίνησε από καύση υπολειμμάτων καλλιεργιών σε ελαιώνα», απάντησε όταν ρωτήθηκε αν η πυρκαγιά ξεκίνησε από κάτοικο που επιχείρησε να κάψει κλαδιά σε ελαιώνα. Όσο για το γιατί δεν ενεργοποιήθηκε το “112” όταν ξέσπασε η φωτιά, ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε: «Η περιοχή αποτελείται κυρίως από εξοχικές κατοικίες και ήταν ελάχιστος ο κόσμος που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή. Άρα είχαμε και πολλές κενές κατοικίες. Υπήρξε πολύ καλός συντονισμός στις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικής και Αστυνομίας και δεν χρειάστηκε η ενεργοποίηση του “112” διότι οι περιοχές εκκενώθηκαν πολύ πριν φθάσει η φωτιά κοντά σ’ αυτές».

Όσο για το αποψινό βράδυ ενόψει και της αύξησης της έντασης των ανέμων, ο κ. Βαθρακογιάννης υποστήριξε: «Συμβουλευόμαστε τους μετεωρολόγους για τους ανέμους. Αναμένουμε όντως την αύξηση τους. Από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις του Π.Σ. σε Αττική και Πελοπόννησο είναι σε επιφυλακή». Ενώ καταλήγοντας υποστήριξε πως οι διάσπαρτες εστίες προβληματίζουν, ωστόσο δεν υπάρχει για την ώρα οικισμός που να κινδυνεύει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ