Εκπρόσωπος Διαρκούς Ιεράς Συνόδου: Το ζήτημα εορτασμού των Φωτών ήταν “κόκκινη γραμμή”

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας σύσκεψη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία συνεδρίαζε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρεία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνήλθε, προκειμένου να αποφασιστεί η στάση της για την απόφαση της Κυβέρνησης, που αφορά στον εορτασμό των Θεοφανείων και αποφάσισε να μην υπακούσει στην νέα απόφαση της Κυβέρνησης.

Έτσι, θα λειτουργήσει σύμφωνα με την προηγούμενη ΚΥΑ που είχε εκδοθεί για τους εορτασμούς, βάση της οποίας επιτρέπεται ο εορτασμός των Θεοφανείων με ανοιχτούς ναούς και παρουσία πιστών. Οι ναοί θα μπορούν να δεχθούν έως και 25 πιστούς οι ενοριακοί και 50 οι κεντρικοί – μητροπολιτικοί, όπως ακριβώς συνέβη τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Για το ζήτημα μίλησε στο Mega ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας και τόνισε ότι «εννέα μήνες η εκκλησία συμμορφώθηκε πλήρως σε όλα τα μέτρα, δέχθηκε να είναι εντελώς κλειστές οι εκκλησίες στην πρώτη καραντίνα», αλλά, όπως είπε, «δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη στροφή της κυβέρνησης. Όταν γίνεται μια συμφωνία από τα δύο μέρη, και κάποιο από τα δύο μέρη αποφασίζει να την αλλάξει, τουλάχιστον θα πρέπει να ενημερώσει το άλλο μέρος. Pacta sunt servanda. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» υπογραμμίζοντας κατ’ αυτόν το τρόπο την απόφαση της ΔΙΣ να είναι ανοιχτές οι εκκλησίες κατά τα Θεοφάνεια.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μια «μικρή απογοήτευση στον τρόπο επικοινωνίας» μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας.

«Σε δύσκολες καταστάσεις ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος έβρισκαν λύση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και τώρα» συμπλήρωσε, ενώ στο ερώτημα εάν η Αστυνομία πάει να επιβάλει πρόστιμα σε ιεράρχες κατά τα Θεοφάνεια, ο Μητροπολίτης απάντησε ότι «η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δικιά μας».

Σημείωσε δε ότι η εκκλησία θα πληρώσει τυχόν πρόστιμα που θα της βεβαιωθούν από την Αστυνομία, δίχως ωστόσο να απαντήσει εάν θα πληρώσει και τα πρόστιμα που μπορεί να βεβαιωθούν στους πιστούς. Τέλος, ο Αθηναγόρας είπε ότι για την εκκλησία το ζήτημα εορτασμού των Θεοφανείων ήταν “κόκκινη γραμμή”.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.