Έκοψε δρόμο από την Αρκτική

Έκοψε δρόμο από την Αρκτική

Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο “Οb River” φορτωμένο με υγροποιημένο φυσικό αέριο ταξίδεψε από τη Νορβηγία στην Ιαπωνία σε μόλις 25 μέρες.

Είναι το πρώτο τάνκερ LNG που ταξίδεψε μέσα σε 25 μέρες από την Ευρώπη στην Ασία μέσω του Βόρειου παγωμένου ωκεανού και πλέει σήμερα στο λιμάνι Τομπάτα της Ιαπωνίας.

Χάρη στο λειώσιμο των αιώνιων πάγων της Αρκτικής, το μυθικό Βορειοανατολικό πέρασμα μπορεί σύντομα να γίνει η άλλη διώρυγα του Σουέζ.

Η περίσταση είναι γεμάτη συμβολισμούς. Η άνοδος της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας του πλανήτη έχει φέρει πλέον πολύ κοντά την πραγματοποίηση του ονείρου των εξερευνητών του 16ου αιώνα να χρησιμοποιήσουν τη βορειοδυτική θαλάσσια οδό για να συνδέσουν την Ευρώπη με τα πλούτη της Κίνας και της Ινδίας. Στην περίπτωση του “Ob River”, η αποστολή είναι λιγότερο ρομαντική: το δεξαμενόπλοιο έπρεπε να μεταφέρει στην Ιαπωνία 134.000 κυβικά μέτρα (LNG) από έναν τερματικό σταθμό εξαγωγής της Βόρειας Νορβηγίας και να αποκομίσει ένα καλό κέρδος. Και το έκανε ταξιδεύοντας μέσω Αρκτικής, βόρείως της Ρωσίας. Το ταξίδι απαίτησε τρεις εβδομάδες λιγότερο απ΄ ότι θα απαιτούσε αν το αέριο μεταφερόταν από τον συνιθισμένο δρόμο, μέσω Μεσογείου και διώρυγας του Σουέζ και περιπλέοντας την Ασία.

Πηγή: Tα Νέα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ