Ειδικός για άγρια ζώα εξηγεί: Τι να κάνετε σε περίπτωση που εντοπίσετε φίδι

Μετά τα δύο περιστατικά στη Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν φίδια, ένα σε σχολείο- με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία εθελόντρια που πήγε να το απομακρύνει- και ένα σε αυτοκίνητο, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται: «πώς θα πρέπει να χειριστεί κανείς ένα άγριο ζώο σε περίπτωση που το εντοπίσει σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο;».

του Μίλτου Σακελλάρη

Η απάντηση είναι προφανής: Μην το πλησιάσετε και φωνάξτε έναν ειδικό.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Διάσωσης και Υπεράσπισης Ζώων, Στέλιος Γερονυμάκης, μιλώντας στο enikos.gr, ανέφερε πως έχει αυξηθεί η ενημέρωση για τα συμβάντα.

Πώς το αντιμετωπίζουν όμως οι ειδικοί; Πώς μπορούν να προστατευτούν; Ο ίδιος απαντάει λέγοντας ότι: «Είναι θέμα εξοπλισμού, εμπειρίας και κρίσης. Ο εξοπλισμός αφορά ειδικά γάντια. Λαβίδα, η οποία είναι τουλάχιστον ένα μέτρο για να κρατάει το ζώο σε απόσταση από τον χειριστή και τσουβάλι, που έχει να κάνει ανάλογα με το είδος και πρέπει να ασφαλίσουμε το ζώο για να δούμε πως θα κινηθούμε περαιτέρω. Χρειάζεται επίσης και εκπαίδευση για τα φίδια από τον βιολόγο ερπετολόγο».

Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να έχουν οι ειδικοί είναι η αναγνώριση του εκάστοτε άγριου ζώου, αλλά και το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται. «Σημαντικό είναι η αναγνώριση του είδους με κάποια φωτογραφία και οπτική επαφή με το ζώο. Πρέπει να ξέρουμε σε ποιο σημείο είναι το ζώο. Πρέπει να ψάχνεις σε ένα συγκεκριμένο σημείο», επισήμανε στο enikos.gr ο κ. Γερονυμάκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ