Ειδικό Δικαστήριο – Τόμπρας: «Ο Καλογρίτσας θα έφτιαχνε το κανάλι για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ»

Τα όσα έγιναν στο παρασκήνιο προκειμένου να συμμετάσχει ο Χρήστος Καλογρίτσας στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016 περιέγραψε ο οικονομολόγος, Κυριάκος Τόμπρας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου που δικάζεται ο επιχειρηματίας και ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς.

Της Άννας Κανδύλη

Ο κ. Τόμπρας, πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε σήμερα να καταθέσει, εμφανίζεται ως ο άνθρωπος που συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του κ. Καλογρίτσα και των εκπροσώπων της Λιβανέζικης εταιρίας CCC . Όπως είπε μάλιστα ξεκινώντας την κατάθεσή του «θα αναφερθώ μόνο σε πραγματικά περιστατικά που είδα με τα μάτια μου και άκουσα με τα αυτιά μου», σημειώνοντας πως μοναδικός σκοπός του είναι να πει την αλήθεια καθώς «Δεν χρωστάω σε κανέναν τίποτα».

Κατά τον μάρτυρα τον Ιούλιο του 2016 προσεγγίστηκε από συνεργάτες των Λιβανέζων που του είπαν ότι αναζητούν συνεταίρο καθώς ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε κανάλι, «ένα εγχείρημα φιλικό προς την τότε κυβέρνηση». Αρχικά, είπε ο κ. Τόμπρας απευθύνθηκε στους επιχειρηματίες Γιώργο Κουρή και Φίλιππο Βρυώνη οι οποίοι, είχαν ήδη έτοιμο τηλεοπτικό σταθμό , χωρίς όμως κανένας από τους δύο να καταφέρει να πάρει το « οκ» από την τότε κυβέρνηση.

«Το διάστημα εκείνο δεν υπήρχε άλλος καναλάρχης με κανάλι μικρής εμβέλειας που θα μπορούσα να απευθυνθώ. Τότε κυκλοφορούσε το όνομα του Χρ. Καλογρίτσα, που ήταν γνωστός ως ο «κόκκινος εργολάβος» και ότι ήθελε να συμμετέχει, αλλά δεν είχε έτοιμο κανάλι. Πήγα και τον είδα και του είπα «πήγαινε να πάρεις και εσύ τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης γιατί ο Κουρής δεν πήρε τίποτα». Ο Καλογρίτσας μου είπε με το σκεπτικό «ναι μπορώ», «ναι θέλω», «έχω μιλήσει με τα παιδιά» όπως έλεγε για την κυβέρνηση και μου ζήτησε να τον φέρω σε επαφή με τον Χούρι» κατέθεσε ο μάρτυρας ο οποίος στη συνέχεια μίλησε για ραντεβού στις 24/8/2016 του επιχειρηματία με τον ο Σάμερ Χούρι, σε σκάφος στο Πόρτο Χέλι, όπου «έδωσαν τα χέρια».

Στη συνέχεια όμως η εταιρεία έκανε πίσω γιατί είδε πως η κυβέρνηση δεν στήριζε τον Καλογρίτσα. «Ο άνθρωπος καταστράφηκε οικονομικά και καταστράφηκε και η υγεία των δύο παιδιών του» είπε ο μάρτυρας και απευθυνόμενος στους δικαστές ανέφερε πως σύμφωνα με τον κατηγορούμενο επιχειρηματία στη συνέχεια με πρωτοβουλία του Νίκου Παππά «επισκέφθηκαν καναλάρχες, συγκεκριμένα τον Δ. Κοντομηνά και τον Βαγγέλη Μαρινάκη και ζητούσε χρήματα για να πάρει λεφτά για την καταβολή της πρώτης δόσης… Η αφανής εταιρεία για τα 3 εκατ. ήταν Παππάς- Χούρι με εκπρόσωπο τον Καλογρίτσα» είπε ο μάρτυρας σημειώνοντας ότι αυτός δεν έλαβε ποτέ την αμοιβή του που ήταν 300.000 ευρώ.

Αναφερόμενος στις προθέσεις του Χρήστου Καλογρίτσα ο μάρτυρας υποστήριξε πως από την πρώτη μέρα έλεγε πως φτιάχνει το κανάλι «για λογαριασμό των παιδιών, δηλαδή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ». Όπως είπε, «Ποτέ δεν είχε όραμα στα εβδομήντα του χρόνια να γίνει καναλάρχης Το έφτιαχνε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ ως στρατιώτης του Μαξίμου… Ο Καλογρίτσας δεν είναι το παιδάκι της ΚΝΕ που το στείλαμε να κολλάει αφίσες στην Πανεπιστημίου Είναι ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, δεν είναι τυχαίος και ούτε ο πιο εύκολα διαχειρίσιμος άνθρωπος . Όμως, αυτός ο δύσκολος επιχειρηματίας που ξέρει ότι η συμμετοχή σε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας είναι οικονομική αιμορραγία, το δέχθηκε γιατί ήταν στρατευμένος . Ήταν πειθαρχημένος στο κόμμα. Πήγε με το σκεπτικό να βοηθήσει την Αριστερά που κυβερνούσε».

«Είμαι παρών…»

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο Χρήστος Καλογρίτσας σε δήλωση που διάβασε ο συνήγορός του , βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρει :

«Οι υπεύθυνοι της υπόθεσης που βρίσκεται υπό την κρίση σας με κατέστρεψαν οικονομικά, επέτρεψαν να διασυρθώ δημοσίως με αναλήθειες, ψεύδη και ανυπόστατες συκοφαντίες. Δυστυχώς κανένας από τους αυτουργούς και τους ηθικούς αυτουργούς των σε βάρος μου εγκλημάτων δεν βρήκε το θάρρος, ως όφειλε, να διαψεύσει τα όσα εναντίον μου ελέγοντο. Και το χειρότερο απ’ όσα υπέστην, ήταν η καταστροφή της υγείας μελών της οικογενείας μου.

Ενώ συνέβαιναν αυτά και έτρεχα σε γιατρούς, νοσοκομεία και δικηγόρους, επέλεγα συνειδητά να σιωπήσω. Η στάση μου αυτή της σιωπής ήταν πολιτική και μόνο πολιτική. Όσοι γνωρίζουν τους ηθικούς κανόνες της Αριστεράς και του χαρακτήρα μου καταλαβαίνουν.

Μίλησα μόνο μπροστά στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Κι αυτό πότε; Μόνον όταν προσπάθησαν να την εξαπατήσουν εκείνοι (Samer Khoury και λοιποί) που μεθόδευσαν αυτή τη θλιβερή υπόθεση, επιχειρώντας να μετατρέψουν μια στημένη, σκοπίμως ψευδή και διάτρητη διαιτητική απόφαση σε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, παραπλανώντας τον Έλληνα Δικαστή και, το κυριότερο, υποτιμώντας την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Σήμερα είμαστε εδώ. Οι ίδιοι άνθρωποι στους οποίους αναφέρθηκα αγωνίστηκαν να μετατραπώ σε κατηγορούμενο. Επίσης σκοπίμως δεν κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η προσπάθεια να μειωθεί η δικονομική αξία της κατάθεσής μου είναι καταφανής. Είμαι παρών στο Δικαστήριο Σας για να πω την αλήθεια. Αφού φτάσαμε ως εδώ πρέπει να πω όλη την αλήθεια και να την αποδείξω με τα στοιχεία που διαθέτω. Η αλήθεια θα περάσει από το Δικαστήριό σας. Η αλήθεια και μόνο η αλήθεια.

Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, ο οποίος δεν παρέστη στο δικαστήριο αλλά εκπροσωπείται από τη νομική του ομάδα, μέσω του εκ των συνηγόρων του Γιάννη Μαντζουράνη , τόνισε πως αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται. «Θα αποδειχθεί η αλήθεια και στο τέλος ελπίζουμε στη δίκαιη κρίση σας» .

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ