Εγκαινιάστηκε το project “ΜετροΛόγος” στην Πλάκα

Εγκαινιάστηκε το project “ΜετροΛόγος” στην Πλάκα

Το project ΜετροΛόγος αναφέρεται στο ανάγλυφο της Σαλαμίνος που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.

Το Project ΜετροΛόγος αποτελεί ένα ζωντανό συλλογικό έργο – project στο μέσα – έξω ανάγλυφο τοπίο ενός σώματος που προεκτείνεται με εικαστικές αναζητήσεις Μέτρου και Λόγου. Είναι γνωστό ως Μετρολόγος (μονάδα μέτρησης στην αρχαιότητα, το οποίο παραπέμπει στον άνθρωπο του Βιτρούβιου του Ντα Βίντσι ).

Στο τρίτο μέρος της εικαστικής τριλογίας Μετρολόγος, η γεωμετρία του πραγματικού, η ποίηση των μαθηματικών δομών και κανόνων, η κρυμμένη αρμονία και η αλήθεια των πραγμάτων, υπάρχουν ως ζητούμενο και θέτουν ανοιχτό… το ερώτημα του Μέτρου και του Λόγου. Στον εννοιολογικό και συμβολικό χώρο που ανοίγει το ερώτημα, σε κάθε σκέψη  και ενέργεια  που έχει να κάνει με τα βαθύτερα ερωτήματα της ζωής, της απώλειας, και των ορίων, οι καλλιτέχνες καταγράφουν, στο “τέλος της αρχής”  της αναφορικής έκθεσης, ποιητικά,  την συνομιλία με τον Χρόνο και τον Τόπο, την συνάντηση του «Γίγνεσθαι» και του «Είναι».

Η φύση, «ΚΡΥΠΤΕΣΘΑΙ ΦΙΛΕΙ» και ο κόσμος διέπεται από τον θεμελιώδη νόμο της κίνησης. Η κίνηση στην αρχέτυπη της έννοια, ως αλλαγή καταστάσεων. Το μέτρο έρχεται να αποδώσει το ρυθμό των αλλαγών, αλλά ακόμη και την πιθανότητα να συμβεί ένα γεγονός, στα αίτια του οποίου η ανθρώπινη φύση αδυνατεί να βυθισθεί. Ο Χρόνος – ξεχωριστός μέσα σε τόσα άλλα μέτρα – προσεγγίζεται ασφαλώς, ως μέτρο προόδου των μεγεθών που αλλάζουν. Αέναες αλλαγές καταστάσεων και στο μικρό και στο μεγάλο. Στο μέσα και στο έξω της ανθρώπινης ύπαρξης.

Δείτε τις φωτογραφίες

Τα έργα των εικαστικών συνοδεύονται από θεωρητικά κείμενα με την ανάλυση του σκεπτικού του έργου τους.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Γιάννης Αντωνακέας, Κορνήλιος Γραμμένος, Γεωργία Δαμιανού, Γεωργία Δαμοπούλου, Γιάννης Ζιώγας, Βασίλης Καβουρίδης,Φίλιππος Καλαμάρας, Σοφία Κυριακού, Κατερίνα Λαμπροπούλου, Georges Brehier, Ηλέκτρα Μάιπα, Αιμιλία Μπαντούνα, Αλεξάνδρα Νασιούλα, Μαρούσα Παραβάλου, Αντωνία Παφιλιάρη, Ηλίας Πούλος, Νίκος Σεπετζόγλου, Άγγελος Σκούρτης, Λήδα Τεντόμα, Κώστας Χριστόπουλος.

Θεωρητικές προσεγγίσεις από τους:

Άρη Μαυρομάτη Μαθηματικό – Θεωρητικό Τέχνης

Αναστάσιο Δημόπουλο – Ψυχίατρο, Απόστολο Ζιώγα – Βιολόγο – Θεολόγο,

Δημήτρη Σπόντα – Μαθηματικό.

Στις δράσεις της γεωμέτρησης του πατώματος συμμετείχε η Ελισσάβετ Μελλή και το τμήμα Δια βίου εκπαίδευσης του ΤΕΕΤ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με βασικό εκπρόσωπο τους τη Χαρά Μπογιατζή.

Επιμέλεια / οργάνωση του Project : Αλέξανδρα Νασιούλα , Σοφία Κυριακού

Owl Art Space

Θέσπιδος 10, Ακρόπολη – Πλάκα, ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18:00 – 21:30 και Σάββατο – Κυριακή 14:30 – 19:00, τηλ.6972795493, 6944132047

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ