Εγκαίνια για τα «Θεσμοφόρια 2013»

Εγκαίνια για τα «Θεσμοφόρια 2013»

Με στόχο την ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και τη διασύνδεσή τους με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιδιώκει να αναβιώσει έναν αρχαίο αγροτικό θεσμό, τα «Θεσμοφόρια», και στο πλαίσιο αυτό οργανώνει στο Μουσείο της Ακρόπολης τριήμερο εκδηλώσεων.

Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων «Θεσμοφόρια 2013», οι οποίες θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή 26 Μαΐου, έγινε απόψε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Aθανάσιο Τσαυτάρη.

Στην αρχαιότητα τα «Θεσμοφόρια» ήταν γιορτή που τελούνταν σε πολλές περιοχές της αρχαίας Ελλάδας, προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης. Στις εκδηλώσεις που διαρκούσαν σχεδόν πέντε ημέρες, έπαιρναν μέρος αποκλειστικά γυναίκες. Οι τελετές των «Θεσμοφορίων» ήταν συνδεδεμένες με τη γη, τους καρπούς της, την ανάπτυξη της γεωργίας και γενικότερα ήταν ένας ύμνος της γονιμότητας.

«Σήμερα τα Θεσμοφόρια επικεντρώνονται στη διαχρονικότητα και τη σημασία της γεωργίας και των καρπών της γης στη δημιουργία κοινωνικών θεσμών και στην ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνίας» τόνισε στο χαιρετισμό του ο κ. Τσαυτάρης. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, τίθενται υπό την αιγίδα του υπουργείου όλες οι τοπικές γιορτές ανά την Ελλάδα, ανά προϊόν, ανά Περιφέρεια και ταυτόχρονα τίθενται κοινές παράμετροι προδιαγραφών και ποιότητας των τοπικών εκδηλώσεων.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα Θεσμοφόρια ως θεσμός συνδέουν τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, δίνοντας προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά αγροτικά μας προϊόντα, συνδέοντας τα με την τοπική παράδοση της κάθε περιοχής και προβάλλοντας γευστικούς και τουριστικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα.

«Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία στην οποία αναδεικνύεται η διαχρονική αξία του αρχαιοελληνικού μας πολιτισμού, αλλά κυρίως συνδέει στην πράξη την πολιτιστική μας κληρονομιά, τη γαστρονομία και τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα του πρωτόγονους τομέα με τον τουρισμό και την ανάπτυξη της Περιφέρειας» επεσήμανε από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

«Θα ήθελα να δώσω έμφαση», πρόσθεσε, «στη συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και να κάνουμε ανταγωνιστικό και να αναβαθμίσουμε ποιοτικά το ελληνικό τουριστικό προϊόν στις διεθνείς αγορές».

Μέσα από ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, υποστήριξε η κ. Κεφαλογιάννη, η χώρα μπορεί να στραφεί με προοπτική στις εναλλακτικές και στις ειδικές μορφές τουρισμού, με την προϋπόθεση όμως οι περιφέρειες, οι δήμοι, ο επιχειρηματικός κόσμος, οι φορείς, οι εργαζόμενοι να συμβάλλουν τόσο στην περιβαλλοντική προστασία όσο και στην ανάπτυξη των τοπικών τους πλεονεκτημάτων. «Αν στηριχθούμε στα μεγάλα μας πλεονεκτήματα, το 2013 μπορεί να είναι η χρονιά του τουρισμού» κατέληξε.

 «Σήμερα δεν αναβιώνουμε τα Θεσμοφόρια, αλλά καλούμαστε μέσα από την ανάμνησή τους να προσδιορίσουμε στάσεις και συμπεριφορές που πρέπει να σχεδιάσουμε από δω και πέρα για να είναι βιώσιμη η πορεία μας σε ένα μέλλον που ξεκινά μετά από μια περίοδο όπου ασωτεύσαμε όλοι εκτός εαυτόν, σε μια διαδικασία αναζήτησης προτύπων που δεν ταιριάζουν ούτε στον πολιτισμό μας, ούτε στην κουλτούρα μας, ούτε στην παιδεία μας». Αυτό σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κώστας Τζαβάρας, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τους παλιούς τρόπους με τους οποίους οι πρόγονοί μας παρήγαγαν γεύσεις, αρώματα και πολιτισμό.

Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυναν ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δ. Παντερμαλής και η Αικ. Καμηλάκη-Πολυμέρου, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Αμέσως μετά τα εγκαίνια ακολούθησε γευσιγνωσία των τοπικών αγροτικών προϊόντων ποιότητας από όλες τις Περιφέρειες στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου. Οι Περιφέρειες παρουσιάζουν τα «Καλάθια Αγροτικών Προϊόντων» τους, τα οποία αποτελούνται από αντιπροσωπευτικά τοπικά προϊόντα.

Αύριο, Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί Επιστημονικό Συνέδριο στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, με θέμα τον ρόλο της γεωργίας στην εξέλιξη της κοινωνίας και οι νέες προοπτικές.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Κυριακή με την παρουσίαση από τον εκπρόσωπο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και επικεφαλής του Προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», Γιώργο Πίττα, της δράσης του «Ελληνικού πρωινού» όλων των Περιφερειών της χώρας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ