Εμπόριο ζώων και με ελληνικά είδη: Από οχιές μέχρι γεράκια – Τι καταγγέλλει στο enikos.gr η πρόεδρος του ΑΝΙΜΑ

Η ιστορία με το λευκό τιγράκι που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο έχει ρίξει το φως πάνω στο παράνομο εμπόριο εξωτικών ζώων, αλλά στην αφάνεια μένει το εμπόριο με ελληνικά πτηνά και ζωάκια. Όπως καταγγέλλει στο enikos.gr, η Μαρία Γανωτή, που είναι πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, «μιλάμε όλοι για το παράνομο εμπόριο των εξωτικών ειδών από άλλες χώρες, όπως το τιγράκι, και δεν συνειδητοποιούμε ότι γίνεται και εμπόριο με ελληνικά ειδή όπως χελώνες, ωδικά πουλιά, αετούς, γεράκια και φίδια».

Της Ευανθίας Τασσοπούλου

«Το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων είναι ένα από τα πιο επικερδή μαζί με το εμπόριο όπλων, ναρκωτικών, ακόμα και των ανθρώπων. Στην Ελλάδα διοχετεύονται στην αγορά παράνομα πχ πουλιά που πιάνονται ενώ ζουν ελεύθερα και πωλούνται χωρίς να υπάρχουν παραστατικά. Αν αγοράσεις μια καρδερίνα είναι παράνομο και δεν είναι γνωστό στον περισσότερο κόσμο, που μπορεί να αγοράσει το πουλί σε κάποια υπαίθρια αγορά. Οτιδήποτε κυκλοφορεί ελεύθερο και συλληφθεί παράνομα στη φύση, είναι παράνομο» περιγράφει η κ. Γανωτή.

«Χρειάζεται εκπαίδευση παιδιών από μικρή ηλικία και πλαίσιο από την πολιτεία. Το να έχεις ένα καναρίνι γιατί έχει γεννηθεί σε κλουβί, σε εκτροφείο όπως και πρόγονοί του και δεν μπορεί να ζήσει μόνο του ελεύθερο είναι άλλο πράγμα. Το να πιάσεις μια καρδερίνα που ζει ελεύθερη όμως, όχι μόνο, βλάπτει τη φύση αλλά είναι και εγωιστικό. Αυτά τα είδη απειλούνται με εξαφάνιση» προσθέτει.

Από το 2005 έως το 2021 σύμφωνα με την ΑΝΙΜΑ πάνω από 11.670 άγρια ζώα και χελώνες έχουν πέσει θύματα αυτού του παράνομου εμπορίου στην Ελλάδα. Από αυτά 5.000 είναι χελώνες. Όπως αποκαλύπτει η κ. Γανωτή γίνονται και εξαγωγές χελωνών και φιδιών με βαλίτσες.

«Είχαν ναρκωμένες οχιές σε βαλίτσες που προορίζονταν για φαρμακευτικές στο εξωτερικό για να παραχθεί αντιοφικός ορός. Υπάρχουν πολλά κίνητρα για αυτό το εμπόριο και δεν είναι μόνο για να τα έχει κάποιος για κατοικίδια» σημειώνει.

Μαρία Γανωτή ΑΝΙΜΑ
Η κ. Γανωτή σε περίθαλψη τραυματισμένου πτηνού

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ