Δύο χρόνια οι επαφές του Ξηρού με τους «Πυρήνες»

Δύο χρόνια οι επαφές του Ξηρού με τους «Πυρήνες»

Στενές σχέσεις είχαν επί δύο χρόνια ο Χριστόδουλος Ξηρός με τα φερόμενα ως μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ακόμα και δύο ή τρεις φορές την ημέρα, με ιδιαίτερη προτίμηση στις Παρασκευές, τα Σάββατα και τις Κυριακές, ο Χριστόδουλος Ξηρός μετέβαινε σε άλλες πτέρυγες των φυλακών Κορυδαλλού και κυρίως σε αυτήν όπου κρατούνται οι φερόμενοι ως μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».

Στο πόρισμα που έχει συνταχθεί για τα «έργα και τις ημέρες» του καταδικασθέντος ως μέλους της 17Ν επιρρίπτονται ευθύνες για τις μετακινήσεις του εντός της φυλακής σε συνολικά 23 σωφρονιστικούς υπαλλήλους και δύο συνταξιούχους. Παράλληλα, στη σκιά της διαφυγής του Χριστόδουλου Ξηρού, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου προσανατολίζεται στην ενεργοποίηση ρύθμισης, βάσει της οποίας πρώην δικαστικοί και ανώτεροι αστυνομικοί θα μπορούν να ορίζονται ως διευθυντές στις φυλακές της χώρας. Η ρύθμιση αυτή ίσχυε κατά το παρελθόν και αναμένεται να επικυρωθεί με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ως προς τις ευθύνες για τις μετακινήσεις του Ξηρού εντός της φυλακής, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο αρχιφύλακας των φυλακών, τέσσερις υπάλληλοι, που επί δύο χρόνια είχαν ασκήσει καθήκοντα αρχιφύλακα, και ο υπαρχιφύλακας που είχε την ευθύνη φύλαξης το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου τίθενται, κατά πληροφορίες, σε αναστολή εκτέλεσης καθήκοντος. Παράλληλα, στο πειθαρχικό συμβούλιο παραπέμπονται δέκα σωφρονιστικοί υπάλληλοι που ενεπλάκησαν στη μετάβαση του Χριστόδουλου Ξηρού στην πτέρυγα των «Πυρήνων» την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καθώς και επτά αρχιφύλακες που ευθύνονται για το διετές πηγαινέλα του Ξηρού. Στο πόρισμα αποδίδονται ευθύνες και σε δύο ακόμη αρχιφύλακες, που έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Όπως προέκυψε από την πειθαρχική έρευνα, ο Χριστόδουλος Ξηρός «πηγαινοερχόταν» στις πτέρυγες και ιδιαίτερα στην Α΄, συνεχώς, από τις 5.2.2011 έως τις 31.12.2013. «Δεν υπήρξε έστω ένας μήνας κατά τον οποίο δεν είχε μεταβεί στην Α΄ πτέρυγα, σε κάποιες δε ημερομηνίες οι είσοδοι είναι 23 φορές την ημέρα, πρωινές και απογευματινές ώρες, κυρίως Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή», αναφέρεται στο πόρισμα.

Σημειωτέον ότι λόγω της επικινδυνότητας του Ξηρού, σε συνδυασμό με τα αδικήματα (π.χ. ανθρωποκτονίες) για τα οποία έχει καταδικαστεί, υπήρχε εντολή του συμβουλίου της φυλακής να μη μετακινείται σε άλλες πτέρυγες. Υπεύθυνος για την εκτέλεση της απόφασης αυτής ήταν ο αρχιφύλακας του Κορυδαλλού, «ωστόσο αρχιφύλακες και αρχιφυλακεύοντες παρέβησαν την εντολή αυτή επιτρέποντας τη μετακίνησή του στην Α΄ πτέρυγα». «Καθ’ όλο το ανωτέρω υπό διερεύνηση χρονικό διάστημα και ιδίως από 5.11.2011 έως 31.12.2013 είχε επιτραπεί στον Χρ. Ξηρό να εισέρχεται στην Α΄ πτέρυγα, να επικοινωνεί και να συγχρωτίζεται με τους κρατούμενους που διέμεναν σε αυτήν», αναφέρεται στο πόρισμα.

Πηγή: Η Καθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ