Δολοφονία Σκαφτούρου: Γιατί δεν τελειώνει ο “πόλεμος” της νύχτας – Ο χάρτης των συμμοριών και οι λόγοι που οδήγησαν στα συμβόλαια θανάτου

Κανείς στην Αστυνομία δεν “έπεσε απ’ τα σύννεφα” με την δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου. Ο “Θείος Τζο” φαίνεται πως είχε πάρει τη σειρά του για εκτέλεση, αν και ο ίδιος διατυμπάνιζε ότι μετά την αποφυλάκισή του είχε ξεμπερδέψει με τις συμμορίες των νονών της νύχτας και είχε μετατραπεί σε έναν καθ’ όλα νόμιμο επιχειρηματία που δραστηριοποιείτο σε πρατήρια καυσίμων και μεταφορές με φορτηγά.

Όταν έχεις υπάρξει στενός συνεργάτης του Βασίλη Στεφανάκου -του μεγαλύτερου αφεντικού που πέρασε από τον υπόκοσμο- ένα από τα συμβόλαια θανάτου έχει σίγουρα το όνομά σου γραμμένο δίπλα στην σημείωση: το θύμα.

Ακόμη κι αν ο ίδιος ο Σκαφτούρος δεν το γνώριζε αυτό, σίγουρα το φοβόταν. Διαφορετικά δεν δικαιολογείται η στρατιά των σωματοφυλάκων που είχε γύρω του αλλά και το πιστόλι που κουβαλούσε πάντα μαζί του, ακόμη και στα οικογενειακά γλέντια, όπως έγινε την ημέρα της δολοφονίας στο πατρικό του σπίτι στα Σκούρτα Βοιωτίας.

Μετά την δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου ο “χάρτης” των συμμοριών της αθηναϊκής νύχτας μετρά ένα μέλος λιγότερο, αλλά δεν φαίνεται να έχει μεταβληθεί δραματικά. Παραμένει σχετικά ίδιος αναφορικά με αυτά που γνώριζαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που ασχολούνται με αυτές τις υποθέσεις. Ο “χάρτης” είχε αλλάξει αρκετά πιο πριν.

“Τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι και πριν από λίγα χρόνια με το μοίρασμα της πίτας των κερδών από τη νύχτα δεν ισχύουν πλέον” εξηγεί στο enikos.gr αξιωματικός που είναι πολύ καλός γνώστης του χάρτη των συμμοριών εκβιαστών.

“Περίπου πέντε χρόνια πριν οι κακοποιοί είχαν μοιρασμένα τα τσανάκια τους. Η τάδε συμμορία δραστηριοποιείτο στη βόρεια Αττική, η δείνα στη νότια, ο ένας στα δυτικά, ο άλλος στα ανατολικά και το κέντρο της Αθήνας. Και αυτό ήταν απόλυτα σεβαστό βάσει ενός δικού τους κώδικα που κανείς δεν τον παραβίαζε. Τώρα όμως, είναι όλοι παντού”.

Τι συνέβη όμως και η κατάσταση άλλαξε και κυρίως μπερδεύτηκε τόσο πολύ, σε σημείο που τα συμβόλαια θανάτου παραγγέλνονται με μεγάλη ευκολία και τόσο συχνά;

Στεφανάκος
Ο Γιάννης Σκαφτούρος

Η οικονομική κρίση και η πανδημία

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι μία. Το χρήμα που λιγόστεψε. Τα έσοδα από τη νύχτα μειώθηκαν δραματικά, αυτό άλλαξε. Οι λόγοι που συνετέλεσαν σε αυτό είναι δύο. Η οικονομική κρίση και -όσο και αν ακούγεται περίεργο- ο κορονοϊός!

Η οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα από το 2009 οδήγησε πολλά καταστήματα -κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος- στο λουκέτο. Κλειστά μαγαζιά, σημαίνει λιγότερα χρήματα. Έτσι δεν υπήρχε πλέον “ψωμί” για όλους και οι συμμορίες που δραστηριοποιούνταν τότε δυσκολεύονταν να βγάλουν το βρώμικο νυχτοκάματό τους. Η κατάσταση όμως χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο όταν προέκυψε και η πανδημία του covid. Τα μαγαζιά έμειναν κλειστά για μήνες και οι νονοί της νύχτας βρέθηκαν σε αδιέξοδο.

“Μέχρι και λίγο πριν από την κρίση και την πανδημία, στην Αττική και τα περίχωρα, υπήρχαν δέκα συμμορίες εκβιαστών, Ελλήνων και αλλοδαπών, κυρίως Αλβανών” εξηγεί στο enikos.gr αξιωματικός της ασφάλειας.

Οι νονοί της νύχτας και οι 5 ομάδες

“Η πιάτσα όμως, λόγω κρίσης και covid, δεν τους χωρούσε όλους. Αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στην συγχώνευση και από δέκα, οι ομάδες έγιναν πέντε”, σημειώνει η ίδια πηγή.
Και εκεί ξεκίνησε το πρόβλημα. Συμμορίες νονών της νύχτας με δύο αρχηγούς, δύο πρωτοπαλίκαρα και διπλάσια μέλη. Η συνύπαρξη ήταν τουλάχιστον προβληματική. Ποιος από τους δύο αρχηγούς μέσα στην ίδια ομάδα, είναι πιο ισχυρός; Ποιος θα δίνει τις εντολές; Ποιον θα ακολουθούν τα μέλη της συμμορίας; Πώς θα μοιράζονται τα κέρδη;
Και τότε ξεκίνησε ο πόλεμος. Ο θάνατός σου, η ζωή μου, σκέφτηκαν οι κακοποιοί. Θα βγουν από τη μέση όσοι “περισσεύουν” και θα μείνουν όσοι χρειάζονται. Ένας αρχηγός-αδιαμφισβήτητος, μια κλειστή ομάδα πρωτοπαλίκαρων και λίγα μέλη. Και όλα τα έσοδα για την πάρτη μας.

Ο Βασίλης Στεφανάκος

“Θα σε φάω για να μην με φας”

Η αντιπαλότητα δεν είναι όμως η κυρία αιτία των αλλεπάλληλων δολοφονιών μεταξύ των νονών της νύχτας. Όπως εξηγεί στο enikos.gr αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους έχει ανοίξει ο κύκλος του αίματος τα τελευταία τρία χρόνια. Ο φόβος, η εκδίκηση και οι προσωπικές διαφορές.
“Οι νονοί της νύχτας γνωρίζουν αν έχει παραγγελθεί συμβόλαιο θανάτου στο όνομά τους. Οι πληροφορίες κυκλοφορούν στην πιάτσα τους. Θα σε “φάω” πριν προλάβεις να με “φας”, σκέφτονται και έτσι κάνουν αυτοί την πρώτη κίνηση και από υποψήφια θύματα γίνονται ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του αντιπάλου. Μετά, η συμμορία στην οποία ανήκε το θύμα υπογράφει συμβόλαιο θανάτου για μέλος της άλλης ομάδας προκειμένου να εκδικηθεί”.
Υπάρχουν όμως και οι προσωπικές διαφορές που ενεργοποιούν τις παραγγελίες δολοφονιών. Ο κόσμος των εκβιαστών της νύχτας ,δεν ξεχνά ποτέ. Το “ρίξιμο” σε μια συμφωνία ή μια συμφωνία που δεν τηρήθηκε, ακόμη και οι φήμες που διακινούνται από έναν κακοποιό σε βάρος ενός άλλου με σκοπό να μειώσει το πρεστίζ του, είναι λόγοι που δεν συγχωρούνται στη νύχτα. Είναι αιτία πολέμου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ