DNA Τεστ πατρότητας: Παράγοντες που καθορίζουν την εγκυρότητά του

DNA Τεστ πατρότητας: Παράγοντες που καθορίζουν την εγκυρότητά του

 

Μπείτε τώρα στο www.nowdoctor.gr και διαβάστε

 

 

Γράφει ο Γρηγόρης Λέων – Ιατροδικαστής / Πραγματογνώμων / Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Το DNA τεστ πατρότητας διερευνά το κατά πόσο ένας άνδρας είναι ο βιολογικός πατέρας ενός ή περισσότερων τέκνων. Το πιο σύνηθες τεστ περιλαμβάνει το τέκνο και τον υποτιθέμενο πατέρα. Η λήψη δείγματος από τη μητέρα είναι επιθυμητή, όχι όμως και αναγκαία. Σε ειδικές περιπτώσεις, περισσότερες αναλύσεις ή και έλεγχος επιπλέον ατόμων μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω την εγκυρότητα του τεστ.

Στη δειγματοληψία το σύνηθες βιολογικό υλικό που λαμβάνεται είναι το σάλιο, λόγω της ευκολίας στη λήψη του σε συνδυασμό με τα έγκυρα αποτελέσματα που δίνει. Άλλα πιθανά βιολογικά υλικά για απομόνωση DNA είναι αίμα, σπέρμα, τρίχες, ή διάφορες εκκρίσεις ενώ δυνατή είναι και η απομόνωση και από οποιοδήποτε υπόβαθρο (τσίχλα, αποτσίγαρο, ποτήρι, οδοντόβουρτσα, ύφασμα κτλ). Επίσης είναι δυνατή η απομόνωση DNA και σε νεκρούς με λήψη συνήθως από τμήμα μακρού οστού, για παράδειγμα του μηριαίου.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι για ένα τέτοιο τεστ

Πως μπορούν να εξασφαλίσουν την εγκυρότητα ενός αποτελέσματος; Τρείς είναι κυρίως οι παράγοντες που συμμετέχουν σε μία τέτοια διαδικασία και άρα δύναται να επηρεάσουν την εγκυρότητα μίας τέτοιας εξέτασης: οι επιστήμονες, το εργαστήριο και οι διαδικασίες που ακολουθούνται.

 

Για τη συνέχεια του άρθρου πατήστε εδώ.

 

Μπείτε τώρα στο www.nowdoctor.gr, την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα για δωρεάν ραντεβού με ιατρό μέσω διαδικτύου και κάντε τις ερωτήσεις σας!

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ