Δημοτικά σχολεία: Όλα όσα εξετάζονται για την επιστροφή των μαθητών

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσουν τις επόμενες εβδομάδες τα δημοτικά σχολεία, ωστόσο στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία τον Σεπτέμβριο. Όλα θα κριθούν από την εισήγηση των ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα αποφασίσουν λαμβάνοντας υπόψη, όπως πάντα, τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ μέχρι στιγμής φαίνεται να αποκλείεται το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν μόνο η Ε’΄και ΣΤ’ δημοτικού. Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι εξετάζει δύο λύσεις. Είτε τα δημοτικά σχολεία να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, είτε σε διαφορετική περίπτωση να λειτουργήσουν την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς όπως έχει ειπωθεί το σχολικό έτος θα ξεκινήσει νωρίτερα.

Σε δήλωση του Πρωθυπουργού παρέπεμψε για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, είπε ότι “θα ανοίξουν όταν θα έχουμε καθοδική πορεία της πανδημίας”, εξηγώντας ότι, θα υπάρχουν στοιχεία στο τέλος αυτής της εβδομάδας κι έπειτα θα ληφθούν αποφάσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ότι η κυβέρνηση θα περιμένει πρώτα να περάσουν 14 μέρες από την επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα θρανία και από το άνοιγμα της αγοράς (δηλαδή στις 11 Μαϊού) πριν πάρει τις αποφάσεις της. Σημειώνεται ότι η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη είχε δηλώσει τη Δευτέρα πως μετά τις 20 Μαΐου θα είναι η κρίσιμη εβδομάδα για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων ή όχι.

Διαφορετικές απόψεις διατυπώνουν και οι ειδικοί, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία, καθώς η κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις με την επιτροπή, αλλά όπως σημείωσε ο καθηγητής είναι ακόμα επιφυλακτικοί για τη συνέχεια. Όπως έχουν δείξει τα στοιχεία των τελευταίων δύο εβδομάδων πάμε καλά, οπότε εντείνονται οι συζητήσεις για το άνοιγμα των δημοτικών και θα υπάρχουν νεότερα μέχρι το τέλος του μήνα. “Έχουμε θετικά δείγματα. Αν συνεχίσουν τα δείγματα αυτά, υγειονομικά τουλάχιστον, υπάρχει ασφάλεια για την επάνοδο των παιδιών στα σχολεία” υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, είπε στον ΑΝΤ1 ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. “Δεν υπάρχει απόφαση. Ακόμα και η διεθνής κοινότητα είναι διχασμένη για τις μικρότερες ηλικίες. Υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία. Δεν είναι μια εξίσωση με μια λύση. Τα στοιχεία δεν μας βοηθάνε πολύ να αποφασίσουμε προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Δεν υπάρχει 100% απάντηση στο θέμα αυτό”, τόνισε.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.