Δημήτρης Κούβελας: Το εμβόλιο είναι εξαιρετικά ασφαλές – Τι είπε για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Για τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει στη διαδικασία εμβολιασμού αλλά και για την ασφάλεια του εμβολίου μίλησε ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας. “Το πρόβλημα των ειδικών δεν είναι πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούν ακόμα 100 άνθρωποι, αλλά να υπάρξει ένα προϊόν όπου η ζυγαριά θα είναι υπέρ της ωφέλειας και όχι υπέρ της ζημίας” είπε στο MEGA.

Υποστήριξε ότι αυτό που δεν έχει καταλάβει ο κόσμος είναι ότι για να εγκριθεί ένα εμβόλιο απαιτούνται σοβαρές διαδικασίες, καθώς το προϊόν που παράγεται απευθύνεται σε υγιή πληθυσμό που δε νοσεί. Για το εμβόλιο της Pfizer τόνισε ότι “ως προϊόν είναι εξαιρετικά ασφαλές”.

Όπως ανέφερε, το μόνο πρόβλημα είναι, ότι δεν είναι γνωστό τι γίνεται με τη δράση του όταν υπάρχει λοίμωξη από κορoνοϊό το διάστημα που μεσολαβεί από τη χορήγηση της πρώτης δόσης μέχρι τη δεύτερη. Ωστόσο, γνωρίζοντας πλέον τη σύνθεση του εμβολίου, όπως υποστήριξε ο καθηγητής, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι πρόκειται για “μια σούπα από γνωστά προϊόντα”, είναι δηλαδή ένας συνδυασμός συστατικών που έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί και τα οποία δεν προβληματίζουν τους επιστήμονες. Τόνισε μάλιστα, ότι ο κόσμος πρέπει να φοβάται τους ιούς και όχι τα εμβόλια. “Το γονιδίωμά μας αλλάζει από τους ιούς. Οι ιοί αφήνουν κάθε φορά το γενετικό τους αποτύπωμα. Αν δηλαδή υπήρχε μια συνωμοσία, δεν θα μας έβαζαν το DNA με το εμβόλιο, θα μας το έβαζαν με τον ιό. Ο ιός είναι φυσικός απλώς κάποιοι τον χρησιμοποίησαν για να πλουτίσουν, αλλά όχι ότι τον έφτιαξε κάποιος τεχνητά και σαφέστατα το εμβόλιο δεν σχετίζεται με αυτή τη διαδικασία”.

Για το εμβόλιο της Moderna είπε πως φαίνεται να έχει ανάλογο προφίλ ασφάλειας, καθώς επίσης και το πλεονέκτημα ότι αναπτύσσει πιο γρήγορα ανοσία.

Σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, υποστήριξε πως αυτά δεν είναι αρκετά για να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός και γι’ αυτό καθυστερούν και οι εμβολιασμοί.

Εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021. “Ο πληθυσμός δεν μπορεί να έχει εμβολιαστεί σε μεγάλα ποσοστά νωρίτερα από το τέλος του 2021. Να μην έχουμε μεγάλες ελπίδες. Οι ελπίδες όμως είναι ότι έχουν βγει και έχουν ήδη αδειοδοτηθεί τα αντισώματα, τα οποία δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα γιατί δεν έχουν εγκριθεί κεντρικά από την Ευρώπη. Αυτό το φάρμακο θα μας ανακουφίσει γιατί δεν θα χρειάζονται νοσηλεία η πλειοψηφία των ανθρώπων που θα προσβάλλονται επομένως θα κάνει τη λεγόμενη γέφυρα μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός. Δεν είναι ακριβά προϊόντα” ανέφερε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ