Δικαστήρια: Πότε και πώς θα επαναλειτουργήσουν – Με μάσκες δικαστικοί, συνήγοροι και διάδικοι

Ο “οδικός χάρτης” της σταδιακής επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, περιγράφεται σε κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία παρατείνεται η προσωρινή αναστολή λειτουργίας των περισσότερων δικαστικών υπηρεσιών έως και τις 15 Μαΐου 2020.

Στις 28 Απριλίου αρχίζει η λειτουργία των υποθηκοφυλακείων, ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων για μικρό αριθμό δικαστικών εργασιών, χωρίς διαδίκους. Στις 6 Μαΐου θα λειτουργήσουν το ΣτΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο και διοικητικά δικαστήρια χωρίς την εμφάνιση διαδίκων στο ακροατήριο. Όπως και τα πολιτικά δικαστήρια για δίκες ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ως αντικείμενο εγγυοδοσία, εγγραφή ή εξάλειψη ή μεταρρύθμιση προσημείωσης υποθήκης, συντηρητική κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας. Μέχρι τις 15 Μαΐου τα ποινικά και αστικά δικαστήρια παραμένουν κλειστά και διεξάγονται μόνο οι επείγουσες υποθέσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, η δικαστηριακή πραγματικότητα δεν θα έχει καμία σχέση με την περίοδο πριν από την εμφάνιση της επιδημίας του κορονοϊού. Και αυτό επειδή, όπως ρητά προβλέπεται στην υπουργική απόφαση, αλλάζει άρδην το σκηνικό καθώς για όλες τις δικαστικές εργασίες συστήνεται η χρήση μάσκας, όχι μόνο από τα πρόσωπα της έδρας, αλλά και από τους συνηγόρους και διαδίκους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, όπως και οι δικαστικοί υπάλληλοι θα ανεβαίνουν στις έδρες των δικαστηρίων φορώντας μάσκα. Επιπλέον, θα τηρείται η απόσταση μεταξύ των φυσικών προσώπων τουλάχιστον 1,5 μέτρου, μέσα στις δικαστικές αίθουσες προβλέπεται η παρουσία ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. , ενώ σε όλους τους χώρους θα υπάρχουν αντισηπτικά για την προστασία του κοινού και όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αποφάσισε αύριο, πρώτη μέρα λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων, αποφάσισε να απέχει από το καθήκον του για 24 ώρες, οπότε και το ΔΣ θα συνεδριάσει για να αποφασίσει την περαιτέρω στάση του σώματος, που ζητά πριν να ανοίξουν οι πύλες των δικαστηρίων να έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ