Δερμιτζάκης: Η ανάρτηση για το εμβόλιο και τις παρενέργειες – Τι διευκρίνισε ο καθηγητής

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σχολίασε με ανάρτησή του τα όσα λέγονται περί παρενεργειών και περί της απόφασης εμβολιασμού για τον κορονοϊό στη Βρετανία. “Ακούω με προσοχή καποιες αποψεις ότι δεν ξέρουμε αρκετά για το εμβολιο για τον SARS-COV2 όσον αφορά τις παρενέργειες σε συγκεκριμένες μεγάλες ή μικρές ομαδες του πληθυσμού ή για σπάνιες παρενέργειες. Είναι μια αποδεκτή σκέψη την οποία πρέπει να συζητήσουμε” αναφέρει ο καθηγητής.

“Ας ξεκινήσουμε απο τα βασικά. Με όλους τους όρους και συνθήκες τα εμβόλια αυτά είναι και πολύ ασφαλή και πολύ αποτελεσματικά. Η άποψη μου λοιπόν πολύ γενικά είναι η παρακάτω. Σε κανένα απο τα φάρμακα και κυρίως τα εμβολια δεν μπορούμε να ξέρουμε τις λεπτομέρειες και υποπεριπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν σπάνιες περενέργειες μόνο απο κλινικές μελέτες πριν την έγκριση. Για μεγάλες και καλά ορισμένες ομάδες του πληθυσμού υπάρχει σχέδιο για επιπλέον κλινικές μελέτες, όπως για παράδειγμα σε παιδιά ή εγκύους και σε αυτή τη φάση προτείνεται η μη χορήγηση του εμβολίου σε αυτές τις ομάδες μέχρι το αποτέλεσμα των μελετών” προσθέτει.

“Η συντριπτική πλειοψηφία πιθανών πολύ σπάνιων παρενέργειων ταυτοποιούνται μόνο σε τεράστια δείγματα που μπορούν να προκύψουν μόνο μετά τη χορήγηση στον πληθυσμό, την παρακολούθηση και την ανάλυση. Για τα περισσότερα φάρμακα ή εμβολια δεν είχαμε τέτοιες πληροφορίες παρά μόνο όταν δόθηκαν σε μεγάλο αριθμό πολιτών. Για παράδειγμα εαν ύπαρχει πιθανότητα παρενέργειας 1 ανά εκατομμύριο δεν ειναι δυνατόν να κάνουμε κλινικές μελέτες σε πολλά εκατομμύρια εθελοντές πριν την έγκριση. Τέλος, και το πιο σημαντικό για μένα, ποιες θα είναι οι συνέπειες στον κάθε οργανισμό αν κάποιος δεν κάνει το εμβόλιο αλλα αντίθετα μολυνθεί απο τον ιό; Τα αρχικά στοιχεια μιλάνε για μακροχρόνιες συνέπειες ακόμα και σε αυτούς που επιβιώνουν, ακόμα και σε αυτούς που την περνάμε ασυμπτωματικά. Στους γιατρούς λοιπον, οι οποίοι έχουν και τον πρώτο λόγο να συμβουλέψουν τους ασθενείς τους, ας αναρωτηθούν αν έχουν τέτοια στοιχεία στα χέρια τους ώστε να πουν σε κάποιον χωρίς δισταγμό «Ναι ειναι πιο ασφαλές να μολυνθείς απο τον ιό από το να κάνεις το εμβόλιο». Γιατί με τέτοια μεταδοτικότητα όλοι σχεδόν θα μολυνθούμε αργά η γρήγορα” κατέληξε ο κ. Δερμιτζάκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ