Δεν θα ανοίξει το ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο-Σοκ στις οικογένειες που επέστρεψαν στο νησί

Δεν θα ανοίξει το ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο-Σοκ στις οικογένειες που επέστρεψαν στο νησί

Ρεπορτάζ: Μαρία Παππά

Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται, όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος μορφωτικού και εκπαιδευτικού συνδέσμου Ίμβρου, Μάκης Καμπουρόπουλος, τόσο οι ελληνικοί φορείς που αγωνίζονταν εδώ και μήνες για το άνοιγμα και τη λειτουργία ελληνικού γυμνασίου και λυκείου στο νησί, όσο και οι οικογένειες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην Αθήνα ή και στο εξωτερικό, προκειμένου να επανεγκατασταθούν στην Ίμβρο.

Οι προσπάθειες για να λειτουργήσει η ελληνική Μέση Εκπαίδευση στην Ίμβρο είχαν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο, και παρά τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά των τουρκικών αρχών, ένα γραφειοκρατικό εμπόδιο, ματαίωσε τα σχέδια των ελληνικών φορέων και συλλόγων.

Συγκεκριμένα, και «ενώ προγραμματίζαμε ότι –έστω και με μια εβδομάδα καθυστέρηση- θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε, στις 30 Αυγούστου κάποιος μας ‘ψιθυρίζει’ ότι υπάρχει ένας όρος στην τουρκική νομοθεσία που λέει ότι οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί που ιδρύονται μετά την 1η Σεπτεμβρίου, μπορούν να λειτουργήσουν από το επόμενο έτος» εξήγησε ο κ. Καμπουρόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η ανατροπή αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε οικογένειες, που είτε είχαν ήδη μετακομίσει στο νησί, είτε είχαν πακετάρει πράγματα και ήταν έτοιμοι να αφήσουν τα σπίτια τους για να επανεγκατασταθούν στα πάτρια εδάφη τους.

Ο κ. Καμπουρόπουλος τόνισε ότι η συνεργασία που είχαν οι ελληνικοί φορείς και σύλλογοι με τις τουρκικές αρχές ήταν πολύ καλή και δεν «βλέπει» κάποια σκοπιμότητα πίσω από το γραφειοκρατικό εμπόδιο, που αναστέλλει τη λειτουργία των ελληνικών σχολείων.

Ωστόσο, «βρισκόμαστε σε σοκ» όπως είπε, καθώς «θα πρέπει τώρα να δούμε τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι με τις οικογένειές τους» που έμειναν «ξεκρέμαστοι».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ