Δέκα χρόνια χωρίς τον Γιάννη Δαλιανίδη: Ο Γιάννης Βογιατζής μιλά στο enikos.gr για τον σπουδαίο σκηνοθέτη

του Κυριάκου Γεωργόπουλου

Βασιλιάς των μιούζικαλ, πρωτοπόρος και τολμηρός ο Γιάννης Δαλιανίδης άφησε τη σφραγίδα του σε μία εποχή που γέμιζε κινηματογραφικές αίθουσες με εικόνες και μουσική. Σκηνοθέτης μεγάλων επιτυχιών, σεναριογράφος, χορογράφος και ηθοποιός κατάφερε να γίνει η εμβληματική φυσιογνωμία του Ελληνικού Κινηματογράφου και της Φίνος Φιλμ. Υπό την καθοδήγησή του ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους αμέτρητοι πρωταγωνιστές σε μοναδικούς ρόλους. Τις ταινίες αυτές αν και τις έχουμε δει δεκάδες φορές, κάθε φορά είναι σαν να τις βλέπουμε για πρώτη. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Τζένη Καρέζη, η Ζωή Λάσκαρη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Κώστας Βουτσάς, ο Κώστας Χατζηχρήστος και δεκάδες ακόμη κορυφαίοι ηθοποιοί έμειναν για πάντα στο πανί του κινηματογράφου λόγω της σπουδαίας σκηνοθετικής ματιάς του Γιάννη Δαλιανίδη.

Ένας από τους καλλιτέχνες που είχε συνεργαστεί μαζί του σε κάποιες ταινίες ήταν και ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής, ο οποίος μίλησε στο enikos.gr για τον σπουδαίο σκηνοθέτη. “Ήταν ένας πολυτάλαντος άνθρωπος. Ήταν μοναδικός στο να γράφει σενάρια και να αναθέτει στους ηθοποιούς τους κατάλληλους ρόλους, είτε στον κινηματογράφο, είτε στο θέατρο. Είχε ένστικτο, κάτι που δεν έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Χαιρόσουν να δουλεύεις μαζί του”.

Η αγαπημένη ταινία του Γιάννη Βογιατζή είναι “Το Ραντεβού στον αέρα”. Εγώ δεν ήμουν ηθοποιός, αλλά έτσι όπως ήταν ο ρόλος που μου έδωσε, με πρόβαλλε, μας είπε χαρακτηριστικά. «Ήξερε να δημιουργεί σημαντικούς ρόλους για όλους τους ηθοποιούς. Νιώθαμε όλοι μας πρωταγωνιστές. Ήταν θεϊκό το ταλέντο που είχε”.

“Ήταν ένα γλυκύτατο πλάσμα που τον αγαπούσαμε όλοι και δεν του χαλάγαμε χατίρι. Ξεκίνησε σαν χορευτής και πολύ γρήγορα κατάφερε να τον εμπιστευτούν μεγάλοι παραγωγοί. Είχε πειθώ. Θα σας πω κάτι που μου έχει μεταφέρει ο ξάδελφός μου Γιάννης, ο οποίος είχε συνεργαστεί μαζί του πολύ περισσότερο από ό,τι εγώ. Όταν πήγαινε στον Φίνο και του έλεγε “θέλω να κάνω μια ταινία, αλλά θα χρειαστούν πολλά χρήματα”, εκείνος του απαντούσε “Να την κάνεις, εσύ μου τα φέρνεις τα λεφτά”” περιέγραψε.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών, το πρωί της 16ης Οκτωβρίου του 2010 στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν στο οποίο νοσηλευόταν αρκετό καιρό με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ